Ple.- El Pacte per la Immigració se signarà el juny i cap de les seves polítiques es basarà en el "folklorisme"

Actualizado: martes, 1 abril 2008 20:28

PALMA DE MALLORCA, 1 Abr. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració, Fina Santiago, va expressar avui el seu convenciment que el Pacte per la Immigració se signarà el juny entre l'Administració, sindicats, entitats i associacions empresarials, amb l'objectiu de desenvolupar projectes d'integració i potenciar la figura del mediador cultural en contraposició a les actuacions del Govern del PP, basades en el "folklorisme".

Així ho va manifestar Santiago durant la seva intervenció en el ple del Parlament, on, en resposta a una interpel·lació presentada pel grup popular, va recalcar la necessitat de consensuar les línies estratègiques marcades pel seu departament per a aquesta legislatura i que seran abordades dins d'aquest pacte, dirigit a promoure que les persones nouvingudes "entenguin la nostra cultura sense renunciar a les seves arrels" a través de les eines que els facilitarà el pacte.

Tal com va apuntar, després de constituir-se aquest pacte es procedirà a la redacció del Pla de la Immigració, que preveurà les principals mesures que l'Executiu balear desenvoluparà a favor dels immigrants. La consellera també va afirmar que la xarxa de mediadors socials i l'Observatori de la Immigració seran altres dels assumptes fonamentals en els que el seu departament centrarà les seves actuacions a favor de la integració.

La titular d'Afers Socials va incidir així en la importància de promoure que les polítiques públiques s'adeqüin a les noves necessitats, sobretot referides a la sanitat, l'educació i els serveis socials.

Un altre dels aspectes als quals va al·ludir va ser l'impuls portat a terme per l'anterior Pacte de Progrés a les oficines d'informació, els mediadors en el sistema sanitari i educatiu i al contacte amb les associacions, i va expressar la seva "alegria" que el PP "seguís la nostra política", aclarint que havia estat posada en marxa pel Pacte.

En relació amb la "necessitat de ser solidaris" amb altres Comunitats Autònomes, la consellera es va referir en concret a les Canàries i va recordar que Balears ha acollit a diversos dels més de mil estrangers menors de 18 anys que van arribar en pastera a l'arxipèlag canari. "Canàries demana contínuament ajuda a les altres regions i és per aquesta raó que hem de mostrar la nostra solidaritat en aquest assumpte", va remarcar.

Per la seva banda, la diputada popular, Encarnación Pastor, encarregada de defensar la interpel·lació, va manifestar que per atendre a la immigració el Govern del PP -2003-2007- va portar a terme nombroses polítiques actives que, segons la seva opinió, "no són possibles sense una dedicació absoluta", i alhora va valorar de manera positiva que l'actual Pacte, malgrat haver suprimit la Conselleria d'Immigració impulsada pel PP, "ha seguit una línia continuista de les majoria de programes que vam posar en marxa en l'anterior legislatura".

Tot i això, va lamentar que els esforços del Govern no s'hagin traduït en una coordinació amb les seus consulars perquè va criticar el fet que hagi convocat al fòrum per a la immigració "una sola vegada, sense invitar a totes les associacions". "Hem sentit que es donarà un gran pas en aquests temes però no coneixem el contingut, de la mateixa manera que no han potenciat la taula per la immigració consensuada amb els sindicats per a la inserció laboral".

"Per A quan un Observatori per a la immigració?", va prosseguir l'ex consellera d'Immigració, qui es va preguntar alhora "per què no s'aixeca la veu contra els maltractaments i la xenofòbia", exigint a l'Estat que "doni a Balears el que es mereix en aquest sentit i que deixin d'existir problemes en relació amb les regularitzacions massives". Per aquesta raó, va mostrar el "sencer oferiment" del PP per abonar noves actuacions i "facilitar la convivència i el benestar dels ciutadans".

Finalment, el diputat socialista Miquel Àngel Coll va expressar el seu suport a les polítiques de la Conselleria d'Afers Socials i va recalcar que la integració de la immigració és un de les restes "més importants" que ha d'afrontar la societat, per a la qual cosa "cal promoure recursos vàlids que ho permetin".