Pomar assenyala la falta de professionals com un dels principals problemes del sistema de salut públic

Actualizado: martes, 23 septiembre 2008 19:18

Cita a Menorca com a exemple de la falta de professionals sanitaris

MENORCA, 23 de setembre (EUROPA PRESS)

Josep Pomar, director gerent de l'IB-Salut, ha assenyalat avui en el marc de la XIX edició de l'Escola d'Estiu de Salut Pública que se celebra a Maó, que la falta de professionals és un dels nous i més importants problemes amb els quals s'ha d'enfrontar el sistema de salut pública i va citar a Menorca com a exemple. Pomar va assegurar que "ja ens estem enfrontant a aquest problema" i que "ho seguirem fent en el futur".

Pomar va participar en una trobada en la qual responsables d'ens autonòmics que gestionen la salut pública, equivalents a l'IB-Salut, i responsables de centres hospitalaris van debatre sobre el futur de la gestió sanitària. Per Pomar una de les qüestions més importants és "que el sistema sigui sostenible" perquè "ara tenim un desequilibri entre costos i beneficis".

Segons el director gerent de l'IB-Salut la causa d'aquest desequilibri és "l'augment i l'envelliment de la població" i "la necessitat de fer inversions en noves tecnologies". Pomar també va destacar que "amb l'actual situació de recessió econòmica tots hem de ser molt més curosos amb el maneig dels recursos públics que els governs posen a les nostres mans".

"La falta d'especialistes que pateix Menorca és una situació compartida per molts territoris", segons Pomar, i va citar com algunes solucions que es preveuen "l'ús de les tecnologies de la informació" i aconseguir que alguns rols professionals que ara mateix són exclusius dels metges siguin compartits per altres professionals. Va posar com a exemple que "el que pugui fer una infermera no ho faci un metge". Pomar també va afegir que "cal flexibilitzar les vinculacions dels metges a un només hospital o centre sanitari".

En la trobada organitzat per l'Escola d'Estiu de Salut Pública van participar també els homòlegs del director gerent de l'IB-Salut en altres comunitats autònomes com el director de l'Agència Valenciana de la Salut, Luis Rosado, o la Directora General d'Osakidetza, l'agència de salut del País Basc, Glòria Quesada.

Pomar va destacar que el valor de les jornades és que "a gent de diferents comunitats autònomes ens preocupen problemes comuns i volem compartir les diferents solucions que estem aplicant". "Son una jornades que caldrà pensar a consolidar-les i mantenir-les ja que són imprescindibles", va concloure.

Al costat de Pomar, Raimón Pessebres, directiu de l'Hospital Clínic Barcelona, també va analitzar els principals reptes de la salut pública. Segons Pessebres "tenim un bon sistema nacional de salut a totes les comunitats autònomes amb tan sols petites diferències que moltes vegades que magnifiquen" i va afegir que "el nostre sistema aguanta molt bé la comparació amb els resultats d'altres sistemes del nostre entorn europeu". Sobre la comparació amb Europa el directiu de l'Hospital Clínic va recalcar: "això no és una opinió, és una evidència".

Pessebres també va destacar que les enquestes sobre satisfacció ciutadana que recull el CIS donen uns resultats "més que acceptables" ja que els ciutadans li donen al sistema de salut pública "entre un aprovat alt i un notable". Així i tot Pessebres va citar problemes "com el finançament" i la pressió sanitària "a causa de l'increment de la població".

Pessebres va alertar que el finançament "serà molt important" perquè la medicina "en el futur serà fins i tot més bona, però fins i tot més cara". "Els polítics tenen la responsabilitat de buscar el sistema per augmentar el sostre del finançament sanitari", va sentenciar el directiu de l'Hospital Clínic.