Un programa de la Fundació Baleària i Avinença permet establir mesures per frenar la mortaldat de grans cetacis

Actualizado: lunes, 9 junio 2008 20:28

PALMA DE MALLORCA, 9 Jun. (EUROPA PRESS) -

El programa de la Fundació Baleària i Avinença 'Embarca't' intentarà frenar la mortaldat que pateixen els cetacis al mediterrània i difondre a la societat el missatge que aquest esforç no només és just sinó possible.

Segons un comunicat, un grup de voluntaris dirigits per un equip de científics estan realitzant albiraments d'aquests mamífers marins a bord del ferri ràpid Borja Dos en la línia que aquest vaixell realitza entre Palma de Mallorca i València.

Així, el programa pretén establir censos i conèixer els hàbits d'altres cetacis, com els catxalots, els calderons o els zifis. Aquests últims, molt difícils de veure, també corren risc de desaparició, especialment pels sonessis militars que s'utilitzen en tot el planeta i que els espanta, obligant-los a ascendir molt de pressa cap a la superfície quan es troben en les profunditats i causant-los així la mort per descompressió.

Els cetacis també es troben amenaçats per la contaminació que pateixen les aigües mediterrànies -produïda tant pels residus com pels carburants-, per l'explotació indiscriminada dels recursos marins i per la degradació de les costes com a conseqüència de la pressió urbanística, riscos que comparteixen amb altres espècies marines que també s'estan estudiant, com el peix lluna, el peix espasa i la tortuga babaua.

En aquest sentit, les vuit travessies en les quals fins ara s'han realitzat albiraments a bord del Borja Dos han detectat cinc rorquals, quatre exemplars corresponents a diferents classes de calderó, deu zifis, sis tortugues babaues i més de dos-cents dofins de diferents tipus.

D'aquesta última espècie s'han arribat a observar grups de fins a 24 exemplars que solcaven junts les aigües. En l'últim albirament, realitzat el passat 31 de maig, es van localitzar en molt poc marge de temps tres rorquals, circumstància que constitueix "un fet excepció al" segons José Antonio Esteban, un dels científics que van viatjar a bord del Borja Dos.

Al costat d'Esteban, el grup d'experts del programa, que també gaudeix del suport de la Conselleria de Medi Ambient i de l'Oceanogràfic, està integrat per Juan Eymar, Manuel Castellote, Carles Gago i Miguel Ángel Civera. Per la seva part, els voluntaris que realitzen les tasques d'observació es nodreixen de treballadors de la naviliera Baleària i de persones inscrites en la la base de dades d'Avinença, Associació Valenciana de Custòdia i Gestió del Territori.

La travessia comença a València, port en el qual embarquen sobre les deu de la nit voluntaris i científics. Aquests últims aprofiten la nit per oferir una xerrada didàctica als voluntaris en què els expliquen les característiques dels diferents cetacis i els faciliten unes altres dades fonamentals per complementar la seva tasca d'observació.