El Protocol de detecció i atenció de violència de gènere fixarà pautes d'actuació homogènies en totes les illes

Actualizado: lunes, 22 septiembre 2008 16:39

PALMA DE MALLORCA, 22 de setembre (EUROPA PRESS)

El Protocol interadministratiu de detecció, prevenció i atenció de la violència de gènere a Balears millorarà la coordinació entre les institucions i entitats implicades en la protecció i l'assistència a dones en situació de risc, o víctimes de violència masclista i d'agressions sexuals, i establirà unes pautes d'actuació homogènies per a totes les illes que redundin en benefici de l'atenció a les mateixes.

Així ho va donar avui a conèixer, en roda de premsa per als mitjans, la consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració, Fina Santiago, acompanyada per la directora de l'Institut Balear de la Dóna, Lila Thomàs, i el director general de Planificació i Formació de Serveis Socials de la Conselleria, Andreu Horrach.

Així, Santiago va explicar que el citat protocol, que l'Institut de la Dóna presentarà demà al Consell Rector per a la seva aprovació, està format pel protocol en casos de presumpció de violència masclista; el protocol d'atenció davant de la violència de gènere, i el protocol en casos d'agressions sexuals.

En aquest sentit, Santiago va apuntar que cadascun d'aquests protocols estan compostos d'una sèrie d'indicadors perquè els professionals, tant de la sanitat, educació, serveis socials o policies, tinguin al seu abast una sèrie d'indicadors que siguin clarificadors en temes de presumpció de violència de gènere; un procediment a seguir de com actuar davant d'aquestes situacions i unes fitxes de recollida d'informació i derivació a altres serveis.

"Els objectius del protocol són el treball de caràcter interadministratiu, on totes les administracions i institucions que treballen amb dones víctimes de violència de gènere portin a terme la mateixa actuació; que aquests criteris siguin d'actuació i metodològics i l'articulació de recursos", va assegurar la consellera.

Pel que fa a les novetats del protocol, Santiago va assenyalar que consisteixen en la possibilitat d'oferir a la víctima el servei d'acompanyament professional; el servei de traducció simultània; el Centre de Recepció de caràcter insular en què es recollirà cada situació que el protocol derivi; un Centre Supreinsular, dirigit pe l'Insitut de la Dóna i que recollirà totes les accions derivades del protocol; i la Comissió de seguiment de protocol, que realitzarà una avaluació d'aquesta iniciativa i les modificacions oportunes que necessiti després de la seva posada en marxa.

Alhora, la consellera va explicar que el protocol està consensuat pels quatre Consells Insulars i treballat pels Col·legis Oficials de Treball Social i Assistents Socials, Psicòlegs i Advocats, així com per l'Ajuntament de Palma. "Una vegada que el Consell Rector ho aprovi seguirem treballant amb altres entitats de l'àrea judicial --Tribunal Superior i l'Audiència-- i la Delegació del Govern", va afegir.

DENÚNCIES VIOLÈNCIA DE GÈNERE

D'altra banda, Thomàs va assenyalar que durant el 2007, segons dades de l'Observatori de Violència del Ministeri d'Igualtat, es van efectuar un total de 63.347 denúncies per maltractament a Espanya, de les quals 2.612 es van produir a Balears, un 4,12% respecte al conjunt de tot l'Estat. "Balears és la Comunitat on més ha crescut el nombre de denúncies", va assegurar.

Finalment, Thomàs va subratllar que de les denúncies presentades, el 70% continuaven i acabaven en sentències i el 30% restant es retiraven.