Sa Nostra preveu en 2008 uns beneficis de 100 milions d'euros, a pesar la crisi

Actualizado: jueves, 25 septiembre 2008 21:19

MENORCA, 25 de setembre (EUROPA PRESS)

Sa Nostra preveu al terme de l'exercici uns beneficis de 100 milions d'euros tot i la crisi econòmica, segons ha anunciat avui Pau Dols, director adjunt de l'entitat, a la presentació de l'informe econòmic i social de les Illes Balears elaborat pel Centre de Recerca Econòmica de l'arxipèlag.

Dols va afegir que el juny "superaven ja els 50 milions d'euros de benefici", uns resultats tot i la crisi "tremendament positius", fruit de "la solidesa de l'entitat" que ha gestionat el risc de manera prudent i que sempre ha aplicat una política de "previsió, prudència i sigil" que li permet afrontar "el futur amb seguretat i solvència".

Com mostra del rumb positiu de l'entitat, Dols també va dir que el passat semestre "van obrir nou oficines noves", amb la previsió d'obrir una altra pròximament a Madrid, i van crear "170 llocs de treball".

Sa Nostra va treballar amb un volum de negoci de 20.000 milions d'euros amb uns recursos propis de 1.000 milions. "Això ens permet tenir un coeficient de solvència del 10,5%, molt per sobre del 8% que fixa el banc d'Espanya", va concloure Dols.

El director adjunt de Sa Nostra va rememorar les causes de la crisi i va assenyalar com la principals "la falta de liquiditat pel sistema d'atorgament de les hipoteques suprimeix" als Estats Units, l'elevat "estoc" d'habitatges del mercat immobiliari espanyol, "la inflació i la pèrdua de competitivitat" per un euro fort respecte al dòlar.

Tot i aquest context Dols va demanar "confiança" a la gent perquè fruit de la globalització la situació financera dels Estats Units repercuteix en els mercats espanyols i les borses europees, però la fallida d'algunes entitats financeres nord-americanes "no es reproduirà a l'estat espanyol".

El directiu de Sa Nostra va destacar que "l'entitats financeres i les caixes d'estalvis són molt sòlides" perquè "la seva política de concessió de risc no té res a veure de manera que es fa als Estats Units". La gestió del risc és diferent, segons Dols, perquè "a Espanya les operacions sempre compten amb la garantia hipotecària" i sempre es mira "la capacitat de pagament del prestatari". "Entenem que de cap manera es pot donar una situació com la que s'ha donat als Estats Units", va sentenciar.

Dols va explicar que el Banc d'Espanya, tot i haver perdut potestats com la política monetària ara en mans del Banc Central Europeu, ha tingut un paper fonamental en la solidesa de les entitats financeres espanyoles.

"El banc ha estat tremendament exigent en els moments de bonança perquè les entitats fessin dotacions a priori per si de cas els temps canviaven", va prosseguir Dols, i ara "amb l'increment de la morositat no ens veiem obligats a fer tantes dotacions perquè ja les teníem fetes".

El president de Sa Nostra, Fernando Alzamora, que va ser l'encarregat de tancar l'acte de presentació de l'informe, en aquest mateix sentit, va dir que estem en un "canvi de cicle" que fa que les situació "sigui complexa", però va destacar que els agents econòmics de les Balears sempre han destacat "per la seva capacitat d 'adaptació" als temps.