Sampol defensarà una moció que insta al Govern a posar criteris "objectius" a la solidaritat interterritorial

Actualizado: viernes, 26 septiembre 2008 21:12

Demanarà que al sistema de finançament autonòmic no hagi autonomies "receptores netes" de recursos

MADRID, 26 de setembre (EUROPA PRESS)

El senador autonòmic per Balears, Pere Sampol, defensarà al ple de la Cambra Alta una moció sobre finançament autonòmic per instar al Govern central que la reforma del model apliqui uns criteris "objectius i clars" a la solidaritat interterritorial, amb la qual es restringeixi la contribució excessiva que tenen alguna autonomies amb el model actual.

Alhora, la moció --que serà debatuda pels grups parlamentaris a la sessió plenària del Senat-- sol·licitarà que sigui l'Estat qui aporti dels seus propis recursos si "vol afavorir a determinades comunitats financerament" i no "restant" l'anivellament de recursos a les Comunitats.

Amb això, Sampol va explicar que pretén evitar "desfasaments" com el de l'actual model, que entre finançament d'habitants i dotació de competències fa que hagi una diferència de fins a més de 50% als recursos que reben els ciutadans depenent de la Comunitat a la qual habitin.

La iniciativa incidirà, a més, en que les necessitats de despesa de les autonomies es ponderin per a la "població real", és a dir, a la destinatària dels serveis públics que s'ofereixen per part de l'administració.

També exposarà que el sistema resultant de la reforma eviti que existeixin Comunitats "receptores netes de recursos", per al que les autonomies que tinguin una renda per càpita a poder de compra superior a la mitjana siguin aportadores de recursos al conjunt de l'Estat.

En aquest sentit, el senador exposarà com a element corrector que ha d'acollir la reforma el fet que si una Comunitat "minva" en la seva taxa de creixement, també haurà de reduir la seva capacitat de contribució fiscal.

LES QUE MÉS APORTEN COMPTEN AMB MENYS FUNCIONARIS

Alhora, la moció insta atendre la diferència en el cost de la vida entre les autonomies i ponderar l'esforç fiscal dels ciutadans de cada autonomia. A més, Sampol plantejarà que el model estipuli mecanismes que evitin la discrecionalitat de la intervenció de l'Administració central a introduir "distorsions significatives" pel que fa al volum de recursos inicialment assignat a les autonomies.

Amb aquesta iniciativa parlamentària, el senador també intentarà demostrar que els fons de les Comunitats que més recursos aporten es destinen a sufragar les "despeses corrents" de l'administració, per al que aportarà un estudi en el qual s'il·lustrarà les diferències entre les regions sobre el personal de l'administració de l'Estat amb les quals compta cada autonomia.

En aquest sentit, Sampol explicarà que les Comunitats Autònomes amb major dèficit fiscal són les que compten amb menor quantitat de treballadors de l'Estat per cada mil habitants, mentre que les més afavorides per les dades publicats per les balances fiscals són les que compten amb una major densitat.

Per a això exposarà un estudi de Pimec en que s'aprecia la mitjana dels últims quatre anys sobre la distribució del personal de l'administració pública en les diferents comunitats. Segons aquestes dades, Extremadura comptaria amb una taxa de 82,1 funcionaris per cada 1.000 habitants, seguit de Madrid i Castella i Lleó amb 65,8 treballadors de l'administració, Aragó (65,5) o Castella-la Manxa (62,9).

En contraposició, Catalunya comptaria amb una mitjana de 37,7 funcionaris per cada 1.000 habitants, seguida de la Comunitat Valenciana amb 44,6 i Balears, amb 47,1 treballadors de l'administració per cada miler d'habitants.

Per tant, aquestes estadístiques mostren que les Comunitats de l'arc de la Mediterrània són les que més dèficit fiscal presenten i menys personal de l'Estat tenen, una situació que segons la seva opinió deu resoldre's, d'aquí la presentació de la moció.