Sampol presentarà una esmena a la totalitat a la moció del PP sobre l'ensenyament en llengua castellana

Actualizado: viernes, 9 mayo 2008 20:29

PALMA DE MALLORCA, 9 May. (EUROPA PRESS) -

El senador autonòmic per les Balears, Pere Sampol, presentarà en el ple del Senat una esmena a la totalitat a una moció del grup parlamentari popular en la qual s'insta garantir "exclusivament" l'ensenyament en llengua castellana a tot l'Estat i en totes les etapes educatives.

Segons ha informat el Bloc en un comunicat, amb aquesta moció el PP pretén afirmar que Espanya "és l'únic estat del món en què un alumne no pot estudiar en el seu idioma" i impulsar un bilingüisme integrador.

Així, el senador va apuntar que "la realitat" és que històricament "no hi ha hagut mai un model integrador", perquè segons va dir, les llengües pròpies dels diferents territoris de l'Estat, com el català o el gallec, sempre han estat en una posició "desigual, desprotegides i minoritzades per l'hegemonia del castellà".

Segons va dir, els alumnes que acaben la secundària a Balears tenen un perfecte nivell de castellà oral i escrit "però desgraciadament no es pot dir el mateix del català". "L'esmena que presento té la intenció de substituir les fal·làcies demagògiques del PP" va sostenir.

Així, el primer dels punts de la moció insten a col·laborar amb les CA que tinguin una altra llengua oficial, d'acord amb els seus Estatuts d'Autonomia "per garantir que tots els escolars adquireixin el ple domini, oral i escrit, dels dos idiomes oficials en acabar l'ensenyament bàsica".

Un altre dels aspectes de l'esmena passen per impulsar que les Escoles Oficials d'Idiomes incloguin cursos de les diferents llengües oficials de l'Estat en la seva oferta educativa.

Per a Sampol, també és important que les CA que tenen una sola llengua oficial incorporin com a assignatura l'estudi d'una altra llengua territorial de l'Estat i que les emissores de ràdio i televisió de titularitat pública i d'àmbit estatal incorporin continguts i formes en la seva programació que presentin la diversitat lingüística.