Setze homes reben tractament a Palma per no tornar a maltractar les seves parelles

Actualizado: martes, 14 abril 2009 13:35

PALMA DE MALLORCA, 14 Abr. (EUROPA PRESS) -

Un total de 16 homes residents a Palma acudeixen actualment al Servei Municipal d'Atenció a les Persones Maltratadores dins de l'àmbit de la relació de parella, servei que l'Ajuntament va posar en marxa el juliol del 2008 amb l'objectiu que aquestes persones millorin el "control de les seves emocions" i, per tant, no exerceixin més violència, física ni psicològica, a les seves parelles.

En declaracions a Europa Press, la directora territorial de la Fundació Institut de reinserció Social (IReS), que s'encarrega de gestionar aquest servei, Aina Capellà, va detallar que, malgrat que "no existeix un perfil definit", aquestes persones acostumen a ser homes amb una edat mitjana de 30 anys, espanyols, solters, en situació laboral activa i que han efectuat violència psicològica.

Aquest servei ofereix un espai d'"assessorament i tractament" en què es treballa la possibilitat de millorar el autoconeixement, la identificació i el control de les emocions. Alhora, s'ocupen d'altres aspectes com la comunicació, la resolució de conflictes, la comprensió del fenomen de la violència o l'empatia amb els altres.

Capellà va detallar que la intervenció amb els maltractadors es realitza a partir d'una primera atenció, en què se'ls explica el contingut del programa i es realitza una primera valoració sobre la idoneïtat de la seva inclusió. A continuació, se'ls entrevista individualment com "forma d'acollida" i es realitza un diagnòstic per "estudiar la situació i oferir una ajuda personalitzada".

Tot i això, també se'ls imparteix una teràpia grupal, mitjançant sessions de dues hores setmanals i, quan s'estima necessari, sessions individuals d'una hora.

UN PROFESSIONAL EN CONTACTE AMB LES PARELLES

La mateixa font ha indicat que el servei té un professional que es posa en contacte amb les parelles dels agressors amb l'objectiu de prevenir futurs episodis de violència. A més, va manifestar que, malgrat que les sessions són individuals, en ocasions, els maltractadors han acudit acompanyats per les seves parelles.

El programa de tractament varia en funció de l'evolució de l'usuari, tot i que aquest sol durar de sis a vuit mesos. Preguntada sobre si és possible la reinserció d'aquestes persones, la mateixa font va aclarir que aquest terme no es pot aplicar als agressors ja que no estan exclosos de la societat, ja que el fenomen "queda en l'esfera del privat".

Capellà també va manifestar que, des de la posada en funcionament del servei, no han atès cap demanda de dones que hagin exercit la violència dins de l'àmbit de la relació de parella.

Alhora, ha assenyalat que han rebut demandes tant de persones que sol·liciten informació de manera voluntària, com dels qui acudeixen com a conseqüència de tenir una sentència judicial que així ho determina.

Aquest servei gratuït per a les persones empadronades a la capital balear, tot i que es presta en altres comunitats autònomes com Barcelona, Girona, Àlaba, Navarra i Biscaia. Tot i això, la directora territorial ha indicat que encara no existeixen els "suficients per poder treballar amb aquesta problemàtica", ha conclòs.