9-M.- El Sindicat de Periodistes reclama que s'evitin els blocs electorals amb minutatge en pròxims comicis

Actualizado: martes, 11 marzo 2008 19:31

PALMA DE MALLORCA, 11 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Sindicat de Periodistes de les Balears (Spib) va reclamar avui els diferents partits polítics una "profunda" reflexió conjunta sobre com ha de ser el model informatiu a seguir de cara a pròximes confrontacions electorals, que segons la seva opinió no ha de passar per seguir mantenint els blocs electorals amb la "imposició" del minutatge dins els formats dels informatius.

En un comunicat, l'entitat, ratificant les paraules de col·legis, associacions i altres sindicats de periodistes de l'Estat, els blocs electorals "no tenen ja cap sentit professional ni informatiu, perquè primen la quantitat per sobre de la qualitat, a més de no tenir cap suport legal, contràriament al que s'ha volgut fer creure durant aquests anys".

En aquest sentit, va justificar que la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) només reclama que la informació electoral en els informatius sigui plural i neutral, "dos adjectius dels quals no es deriva el concepte de proporcionalitat basada en els últims resultats electorals". Alhora, va recordar que aquests blocs no van existir en els primers anys de la democràcia, i van tenir en principi una finalitat garantista per assegurar la presència equànime de tots els partits "en unes radiotelevisions públiques controlades pels governs de torn".

Tal com van apuntar des del Sindicat, basant-se en aquest plantejament bàsic, diferents organitzacions professionals han presentat una demanda al Tribunal Suprem mitjançant la qual el SPIB va expressar "tot el seu suport".

"Consideram que no es pot repetir el fet que els debats electorals els organitzin els mateixos partits polítics i que ni tan sols les televisions públiques puguin escollir ni el lloc, ni el format ni el moderador d'aquests debats", va incidir l'entitat sindical, puntualitzant que això és "justament" el que ha passat en aquesta última campanya electoral, també a Balears.

Per aquesta raó, va apel·lar a acabar amb els vetos de determinats partits als debats a les radio-televisiones públiques, que ja es regeixen per mecanismes de consens i que no s'hauran de qüestionar "menyspreant així els treballadors dels mitjans i la missió de servei públic que tenen encomanada". "És incomprensible i incoherent que una televisió pública, com la Televisió de Mallorca, hagi patit la imposició del minutatge i els blocs en aquestes eleccions, quan als passats comicis autonòmics va poder desenvolupar una informació basada en criteris professionals", va prosseguir.

SENYAL DE VÍDEO PER PART DELS PARTITS

D'altra banda, va considerar que la pràctica habitual de la realització del senyal de vídeo per part de "molts" partits "posa en evidència la confusió permanent entre propaganda i informació per part dels seus estrategs i la poca consideració que es té del treball dels professionals i del dret a la informació de la ciutadania". I "encara més", va agregar l'organització, quan es prohibeix que es pugui gravar amb els propis equips dels mitjans, com va passar a l'últim míting del president del PP, Mariano Rajoy, a Inca, "quan ni tan sols havia començat la campanya electoral".

"Per aquest i altres motius, volem encoratjar tots els treballadors a mantenir el posicionament de professionalitat i donar ple suport a les protestes dels periodistes que s'han negat a signar les informacions i són el qui, al cap i a la fi, han intentat mantenir, amb tots els destorbs que s'han topat, criteris professionals", ha afirmat.

Així, va reclamar els presidents de les institucions de les Balears que tenen responsabilitat sobre els mitjans públics, els partits polítics i els responsables del món de la comunicació que debateixin i extreguin conclusions sobre "el millor model possible per poder tenir una informació plural i neutral al servei de la ciutadania".

Per part del Spib, ha demanat el Comitè Professional i de Garantia del Sindicat que estudiï i elabori un document amb el mateix objectiu. "Esperem que, entre tots, sapiguem millorar la informació i el debat polític", va concloure.