Sis artistes de les illes imprimeixen en pedres experiències poètiques de lírics de les Balears

Actualizado: miércoles, 15 abril 2009 17:12

PALMA DE MALLORCA, 15 Abr. (EUROPA PRESS) -

Els artistes Joan Àvila, Pere Capellà i Simò, Alicia Llabrés (nascuts a Mallorca), Paca Florit (Menorca), Enric Riera (Formentera) i Pep Tur (Eivissa) han unit forces i creativitat per elaborar una sèrie de litografies en les quals han plasmat la inspiració que ha evocat en ells poemes de lírics de l'arxipèlag. El procediment plàstic utilitzat per aquests artistes els ha portat a imprimir les seves experiències estètiques en pedres procedents dels planters de Solenhoeu, a Alemanya, que després han estampat en paper.

Així, l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) edita una carpeta, sota el nom de 'ART-XIPÈLAG', en què es troben aquestes litografies acompanyades dels poemes en els quals es va inspirar cada artista, i de la qual s'han editat un total de 100 unitats. Tot i això, la meitat d'aquestes es dedicaran a la venda directa al públic, a un preu de 400 euros.

Una exposició que estarà vigent durant quinze dies en els quals el públic podrà observar aquestes obres, així com aprendre com aquests artistes van portar a terme aquesta complexa tasca plàstica. La presentació oficial tindrà lloc demà a partir de les 20.00 hores al carrer Puresa de la capital balear, a la seu de l'editorial '6a'.

Així, alguns dels poetes que han inspirat a aquests artistes són Pere Pons i Clar, Cèlia Viñas, Ponç Ponç, Damià Huguet, Joan Ferrer Ribas, així com Pau Sarradell.

En declaracions a la premsa, el president de l'IEB, Sebastià Serra, ha remarcat que aquesta iniciativa va néixer amb el principal objectiu de "seguir fomentant la producció cultural de totes i cadascuna de les illes". Alhora, ha apuntat que "bàsicament" se centra en la litografia, i té la col·laboració de '6a', ja que aquesta editorial "usa la tècnica pura" en aquesta matèria, "el que la fa molt interessant".

EDICIONS '6a'

Per la seva banda, la representant de '6a', Bel Font, ha informat que l'editorial va néixer fa ja més de 25 anys, en els que s'ha convertit en un dels pocs tallers d'obres gràfiques que utilitzen la litografia "d'una forma fidel als orígens" d'aquesta activitat.

En aquest sentit, ha matisat que aquesta és la "primera vegada" que una obra d'aquest tipus no és editada per la pròpia entitat, i alhora ha explicat que així, amb la col·laboració de l'IEB, es fomenta un major coneixement d'aquesta pràctica entre els artistes nascuts, o que viuen al arxipèlag.