Solbes adverteix que "l'esforç financer" estatal en el nou finançament autonòmic serà "molt limitat"

Actualizado: viernes, 25 abril 2008 21:48

Afirma que el Govern ha iniciat "contactes discrets" amb les CA i De la Vega subratlla que es buscarà l'acord de tots

MADRID, 25 d'abril (EUROPA PRESS) -

El vicepresident segon i ministre d'Economia, Pedro Solbes, va advertir avui que "en les condicions actuals l'esforç financer" de l'Estat en la nova forma de finançament autonòmic "serà necessàriament molt limitat".

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Solbes va explicar que el Govern ha començat "ja a tenir alguns contactes discrets amb algunes comunitats autònomes per anar definint les posicions", que va classificar sobretot en dos grups.

"Hi ha un extrem --va dir-- que es conformaria amb una modificació del sistema actual, posant-lo al dia a través de la població i que l'Estat pagui les diferències en aquells territoris que evidentment no tenen població", va precisar.

D'altra banda, hi ha un segon 'bloc' que aposta per reduir el fons de suficiència "com a conseqüència d'una més gran participació en els ingressos de l'Estat". "Lògicament també pretenen que l'Estat pagui la quantitat addicional", va afegir.

A més, va precisar que dins d'aquesta segona posició "hi ha moltes variables que es consideren com serveis bàsics a prestar de manera equilibrada en tot el territori".

En aquest context, Solbes va assenyalar que "l'Estat, que entén molt bé totes aquestes posicions, també pensa que l'evolució del finançament a les comunitats autònomes ha augmentat molt més que el finançament a l'Estat".

"Per tant la nostra posició és que en la distribució o el finançament de les comunitats autònomes podem fer un esforç financer, però necessàriament serà molt limitat en les condicions actuals", va reblar.

El vicepresident econòmic va ironitzar que en aquest, com en altres assumptes, el govern "no es pot permetre els cent dies", entre d'altres coses perquè apressa la data marcada en l'Estatut de Catalunya per a "que existeixin unes línies generals del que pot ser el finançament futur" abans del 9 d'agost.

Solbes va considerar "normal" que els Governs de Catalunya i Comunitat Valenciana "parlin de finançament" i que entre tots dos hi ha "elements d'aproximació".

CREU QUE DEUEN CEDIR-SE TRIBUTS.

En tot cas, va deixar clar que la negociació del nou finançament autonòmic serà una cosa "complicada" perquè fa falta la decisió del Parlament i l'acord de totes les comunitats autònomes i que caldrà modificar la LOFCA "si hi ha noves cessions de tributs" cosa que, segons la seva opinió, ha de ser així.

Per la seva banda, la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, va subratllar que la reforma del finançament autonòmic s'abordarà "entre tots" perquè sigui aprovada al parlament "amb el major grau d'acord possible". "La nostra voluntat política és impulsar aquest canvi de model, per descomptat que amb totes les comunitats autònomes", va insistir.

En la roda de premsa, De la Vega va explicar que la reforma del model de finançament autonòmic s'abordarà primer en el Consell de Política Fiscal --que es convocarà el maig-- i Financera "i després amb tots". A més, va assenyalar que el seu objectiu és "que es millorin els recursos, la seva autonomia financera i mantenir la cohesió i la solidaritat".

"I volem que aquesta millora es faci entre tots i sigui aprovada pel Parlament amb el major grau d'acord possible --va insistir--. Això ho volem, però hem de voler tots". De la Vega va aprofitar per destacar el treball desenvolupat pel vicepresident econòmic, Pedro Solbes, "per millorar això".

NEGOCIACIÓ MULTILATERAL.

Per la seva banda, la secretària de Política Autonòmica i Relacions Institucionals del PSOE, Carmen Hermosín, va defensar que la negociació sobre finançament autonòmic ha d'estar participada "per totes les comunitats" i, per tant, "s'abordarà de manera multilateral amb totes elles".

En un comunicat, la dirigent socialista va afegir tot i això que, "a partir d'aquí és legítim que les diferents institucions i grups polítics facin les seves pròpies propostes". "Aquestes iniciatives hauran de ser analitzades des de l'assossec i intentant trobar fórmules que garanteixin les singularitats de cada territori respectant els principis d'equitat i solidaritat", va argumentar.

Segons la seva opinió, el nou sistema deurà "millorar els recursos de les comunitats autònomes, incrementar la seva autonomia financera i mantenir la cohesió i la solidaritat interterritorial" i va garantir que en la negociació multilateral "es respectaran els criteris establerts en els Estatuts d'Autonomia". "Estem convençuts que el Govern buscarà un alt grau de consens entre les comunitats autònomes i la pròpia Administració Central", va concloure.