El Teatre Principal va oferir 75 espectacles i va rebre 50.000 espectadors al seu primer any després de la reforma

Actualizado: miércoles, 23 julio 2008 12:26

Joan Arrom considera que l'obertura de la sala petita ha afavorit la diversificació i la possibilitat d'oferir propostes més arriscades i minoritàries

PALMA DE MALLORCA, 23 de juliol (EUROPA PRESS)

El Teatre Principal de Palma va oferir un total de 75 espectacles, entre música i arts escèniques, al llarg del seu primer any complet d'activitat, després de la reinauguració posterior a la rehabilitació de la cèntric edifici, que va ser tancat en 2001 per iniciar la seva nova etapa l'estiu passat i, des d'aleshores, va rebre 49.254 espectadors, gairebé dues terceres parts d'ells en el que va del 2008.

La valoració que realitza de tota aquesta activitat el director de la fundació que ho gestiona, Joan Arrom, és "positiva", especialment perquè "ens hem trobat amb el públic i hem fet públic nou", segons va explicar en declaracions realitzades a Europa Press, en les que va considerar que els resultats van ser "adequats al tipus de programació que hem ofert", centrada a oferir qualitat.

Per a això, ha comptat amb un element indispensable, l'obertura d'una segona sala més petita, amb aforament per a 140 espectadors, respecte dels 840 que pot albergar la principal; i que ha permès diversificar l'activitat del Teatre Principal, a l'oferir propostes més "arriscades i minoritàries" i, al mateix temps, donar oportunitats a grups de les illes, va aclarir Arrom, qui té uns experiència en el sector que es remunta a la dècada dels 80.

Del total d'espectacles oferts en aquest període, 30 van ser musicals --entre concerts, òperes i sarsueles--, 28 teatrals, set de dansa, cinc actes institucionals i altres tants recitals poètics --inclòs el Festival de Poesia de la Mediterrània--. Tot i que, cap aclarir un diferència importants, les propostes escèniques van incorporar en tots els casos un número variable de representacions, a diferència de la resta.

Entre tots ells, Arrom va destacar com proposta més atrevida la programació de dues òperes contemporànies, 'La veu humana' i 'Una veu en off' i, com a exemple de diversificació, els concerts de Nou Romancer, Vacabou o Patty Smith, dirigits a públics molt diferents; tot i que va considerar que la sorpresa més grata van ser obres com 'L'home coixí', 'La zaranda' o 'Les etourdies'.

En el seu primer any de la nova etapa, el Teatre Principal va recaptar un total de 459.000 euros bruts --als quals cap descomptar els pagaments a SGAE, Servicaixa i a alguns artistes, que treballen a taquilla-- i que han generat sobretot els concerts i obres que s'han representat des de setembre a la sala gran, com 'La plaça del diamant', 'Intimidat', 'La Toscana', o 'Cóm pot ser que t'estimi tant'.

COPRODUCCIONS

Un altre aspecte que s'ha de tenir en compte del funcionament de l'emblemàtic teatre mallorquí durant l'últim any van ser les produccions pròpies i les coproduccions amb altres institucions de l'àmbit escènic, que Arrom es va mostrar disposat a estimular al màxim, com prova el fet que, abans que acabi aquest mes, signarà un acord que permetrà representar 'La vida lluny dels poetes', de Josep Pere Peyró.

Aquesta producció es farà possible gràcies al conveni signat amb els centres d'arts escèniques de Girona, Terrasa i Reus Baix Camp, i es començarà a representar en febrer en aquesta última ciutat, per arribar a Palma una setmana més tard --tot i que dins del mateix mes--. A més, l'acord inclou intercanvi de projectes propis de cadascun de les entitats que ho subscriuen, va puntualitzar Joan Arrom.

Però, l'espectre de les col·laboracions encara és més ampli, perquè la fundació que gestiona el Principal també coproduirà, conjuntament amb el Teatre Nacional de Catalunya, l'espectacle dramàtic 'Mort de dama', de Llorenç Villalonga, que arribarà a Palma el mes de març del 2009 i, arrodonint el passat, s'està perfilant un acord marc que permetrà establir una cooperació contínua entre les dues institucions.

DE CHEJOV A ENTREMESOS

Pel que fa a les produccions que el Teatre Principal realitzarà en solitari, el seu director va exposar que, el setembre, s'estrenarà 'Ivanov' --versió d'una obra d'Antón Chéjov--, que estarà dirigida i interpretada per Pep Tosar; en octubre s'oferirà 'El llibertí', que ha triomfat a Catalunya; i, ja el novembre, arribarà 'Melodies de Brouvell', una adaptació de diversos entremesos mallorquins que dirigirà Pere Fullana.

Dins de les activitats realitzades al llarg de l'últim any, Arrom també va destacar la "normalització" de les relacions amb les diverses associacions del sector teatral, així com la col·laboració pactada amb l'Escola Superior d'Art Dramàtic de les Balears (Esadib) per a la formació de nous dramaturgs, un curs que oferiran els especialistes Josep Sanchís Sinisterra i Sergi Belbel.

SIS ANYS TANCAT

Cap recordar que el Teatre Principal va tancar les portes el 28 de febrer de 2001 amb una representació de 'Mefistofele', per romandre tancat fins al 20 d'abril del 2007, quan va ser reinaugurat --poc abans de les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig-- amb un concert del pianista Ivo Pogorelich, mantenint una incipient programació musical fins a mitjan juny, quan va tancar un altre cop per finalitzar les obres.

No va ser fins al mes de setembre quan va obrir les portes, aquesta vegada amb un concert de Santiago Auserón, per desenvolupar a continuació una intensa activitat que no va cessar fins al diumenge passat, 13 de juliol, amb l'espectacle teatral 'Xocolat project', del grup Disperses.