Temporal.- El 112 rep més de 500 trucades per incidents a l'illa, la majoria a la zona de Tramuntana

Actualizado: martes, 16 diciembre 2008 17:23

Les pluges han concentrat en la Serra de Tramuntana entre 170 i 275 litres per metre quadrat

PALMA DE MALLORCA, 16 de desembre (EUROPA PRESS)

El 112 va rebre més de 500 trucades pel temporal que pateix l'illa, la majoria d'elles perquè els desbordaments de torrents van inundar comerços i habitatges, així com per corts de carreteres, successos que van ser d'especial incidència en municipis de la zona de Tramuntana com Calvià, Puigpunyent, Andratx, Alcúdia, Bunyola o Sa Pobla.

En roda de premsa després d'una reunió del gabinet de crisis, la consellera d'Interior, María Ángeles Leciñena, va revelar han vingut a col·laborar amb els serveis d'emergència de l'illa 90 efectius de la Unitat Militar d'Emergències, 20 d'ells en helicòpters i 70 en vaixell.

Pel que fa a les vies que actualment es troben tallades al trànsit tant per inundacions com per caigudes de pedres, fonts del departament de trànsit del Consell van indicar que les principals són la carretera que uneix Andratx amb Pollença, així com un tram entre Sa Calobra i és Mirador de Ses Barques; el Camí Salard amb Son Llàtzer; des de la sortida de les coves de Campanet fins a Sa Pobla; i el Camí Fons.

Per aquesta raó, van aconsellar que les persones que hagin d'acudir a l'Hospital Son Llàtzer han d'anar fins a Son Ferriol i, a continuació, seguir el Camí Vell de Sineu. A més, existeixen altres carreteres tallades com la de Puigpunyent a Esporles, així com altres secundàries.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, va manifestar que els torrents més afectats pels desbordaments són els que es troben a Palma, especialment el Torrent Gros, així com el de Puigpunyent i el de S'Albufera.

En aquest sentit, les zones que van presentar majors contratemps van ser les de Na Bàrbara, Sa Vileta, Sant Magí, així com la carretera de Manacor, la de Sineu i el Camí Fons.

Alhora, també va donar "problemes" el torrent del municipi de Puigpunyent, tot i que es va procedir a la seva neteja després de les inundacions de l'any passat, segons va sostenir el conseller.

El de S'Albufera es troba "al límit" al rebre molta aigua procedent de la Serra de Tramuntana i, malgrat que té les comportes obertes, l'aigua no evacua "amb la força que faria falta". D'altra banda, va haver inundacions puntuals en el torrent de Búger.

PLUGES EN LA SERRA DE TRAMUNTANA

Les pluges van concentrar en la Serra de Tramuntana entre 170 i 275 litres per metre quadrat, una quantitat "molt important", segons va considerar el conseller de Medi Ambient, després que Mallorca patís el "novembre més plujós dels últims 50 anys" i que el camp presentés poques possibilitats d'infiltració de l'aigua, alguna cosa que facilita les inundacions.

Així, Grimalt va detallar que a Galilea van caure 249 litres d'aigua, Puigpunyent 202, Sóller 230 i en Lluc un total de 270 litres d'aigua. A més, va revelar que els aqüífers es troben al 70% de la seva capacitat, alguna cosa que no ocorria fa més de 15 anys.

Tot i tot, el conseller va indicar que els tècnics de Medi Ambient van expressar que els torrents de Mallorca van funcionar "raonablement bé", tot i que va destacar que aquests successos denoten la necessitat de signar el conveni per a la millora dels torrents amb el Govern espanyol.

Grimalt va indicar que estan treballant tres equips de 30 persones de l'Institut Balear de la Natura (Ibanat), així com dos helicòpters i una brigada de recursos hídrics d'una empresa col·laboradora amb la Conselleria.

ALERTA GROGA

La consellera d'Interior va remarcar que l'alerta taronja que estava activada ha estat substituïda per una groga, ja que continuen els vents a la zona de Tramuntana.

Per aquesta raó, va recomanar a totes les persones de l'illa que "si no han de sortir que no ho facin" ja que, pel vent, podria haver despreniments de pedres i caiguda d'arbres i que, en el cas que ho facin, prèviament s'informin, tinguin precaució i portin un telèfon mòbil.

D'altra banda, Leciñena va revelar que la Conselleria d'Educació ha activat el seu protocol d'autoprotecció en els centres educatius i va acordar que els alumnes segueixin en les aules fins a les 15.00 hores, moment en el qual es portarà a terme una sortida escalonada. Alhora, s'han anul·lat totes les activitats extraescolars.

Els efectius desplegats, coordinats per la Direcció General d'Emergències, continuen treballant a l'hotel Son Moll, la zona del Port d'Andratx, Sant Elm, S'Arracó, Puigpunyent, Port d'Alcúdia, Sa Pobla, Esporles, Inca, és Molinar, Cas Tresorer, Can Gayard, Parc Bit, Platja de Palma i Ciutat Jardí.