Thomàs creu que els cinc milions d'euros més que demana el SML són un plantejament "idealista"

Actualizado: miércoles, 23 abril 2008 21:49

La nova seu de la Fundació Respiralia es posarà en marxa d'aquí a un mes i serà pionera en el tractament de la fibrosi quística

PALMA DE MALLORCA, 23 d'abril (EUROPA PRESS)

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, va considerar avui que la demanda de cinc milions d'euros més que demana el Sindicat Mèdic Lliure de les Balears per satisfer les seves demandes econòmiques suposen un plantejament "idealista", pel que va emplaçar la sindicat a fer demandes que s'inscriguin en el terreny "realista" d'una negociació.

Així es va pronunciar Thomàs en declaracions als mitjans durant la inauguració de la nova seu de la Fundació Respiralia, especialitzada en malalts de Fibrosi Quística, on va remarcar que des del començament de la negociació amb el sindicat la Conselleria ha realitzat propostes "realistes" dirigides a assolir un acord, de manera que ha instat el SML a "fugir" de plantejaments que no prevegin un punt de vista "raonable".

Segons la seva opinió, la cosa més coherent seria que el Sindicat desconvoqués la vaga i tornés a seure a negociar una sortida a aquesta situació de bloqueig.

El SML va començar ahir una vaga a la xarxa de salut pública de les Balears que afecta a més de 2.700 metges. Tant la primera jornada de vaga com la d'avui han estat marcades per una guerra de xifres en la qual l'Ib-Salut assegura que un 22 % dels metges secunda la vaga, mentre que el Sindicat eleva el seguiment fins al 80 %; el 78 % el dia d'avui.

Thomàs va recordar que l'Ib-Salut ha convocat dilluns que ve la taula de estaturització, una de les principals reivindicacions del SML. L'objectiu és accelerar el procés d'estaturizació dels metges de Son Llàtzer i de Manacor, des d'un punt de vista jurídic, instrumental i de terminis.

El titular de Salut va demanar alhora "confiança" en l'evolució del conflicte i "paciència davant de les incomoditats que estan patint", asseverant que hi ha un àmbit de negociació i incidint que els sindicats "deuen seure per seguir negociant". Al mateix temps, va recordar que els recursos de la seva Conselleria estan reservats per donar servei als ciutadans i repartir-los "no només entre els metges sinó també entre d'altres col·lectius, plantejant les inversions necessàries amb l'objectiu d'oferir una bona atenció".

D'altra banda, es va referir a les suposades "amenaces" del seu departament als metges a través de cartes perquè no vagin a vaga, fets que va negar Thomàs defensant que la Conselleria "no ha amenaçat ni res semblant a ningú". Sobre aquesta qüestió, va afirmar que des de Salut s'ha enviat als sanitaris comunicats on se'ls informa de les propostes plantejades per l'Ib-Salut perquè les analitzin, "comprovin l'esforç realitzat pel Govern i després decideixin".

"Aquesta és l'única manera que tenim de comunicar-nos amb ells perquè no convoquem assemblees ni tenim canals d'informació com els sindicats", va justificar el conseller, qui va eludir alhora parlar de diners i va tornar a exigir "seny" amb l'actual situació econòmica de l'Administració.

Finalment, va subratllar que l'actual Govern, des que va assumir el poder el maig de l'any passat, ha tancat cinc grans acords amb els sindicats. "Estem en permanent moviment i fent un esforç molt important", va recalcar Thomàs, reiterant que els plantejaments del Sindicat Mèdic "no són els propis dels qui busquen un àmbit de negociació realista per a assolir un acord".

CENTRE PIONER DE FIBROSI QUÍSTICA

El conseller va efectuar aquestes declaracions durant la inauguració de la nova seu de la Fundació [Respiralia], coincidint amb el Dia Nacional de la Fibrosi quística, un centre pioner a Espanya d'atenció fisioterapèutica que estarà en marxa previsiblement d'aquí a un mes i estarà destinat als 60 afectats per aquesta patologia residents a Balears. En concret, està ubicat en un solar cedit per l'Ajuntament al carrer Dinamarca, número 9 (Sant Agustí).

A l'acte van assistir, entre d'altres autoritats i representants de l'àmbit sanitari, la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, la d'Afers Socials, Promoció i Immigració, Fina Santiago, el regidor de Benestar Social i Participació Ciutadana de Palma, Eberhard Grosske, el bisbe de Mallorca, Jesús Murgui, la presidenta del PP balear, Rosa Estaràs, i l'alcalde d'Inca, Pere Rotger.