Thomàs inaugura un nou centre que investigarà les infeccions víriques a Balears

Actualizado: lunes, 22 diciembre 2008 19:15

PALMA DE MALLORCA, 22 de desembre (EUROPA PRESS)

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, va inaugurar avui el nou centre d'Investigacions Víriques de les Balears (Crivib) que s'ha constituït a partir d'un equip procedent de la Universitat de Barcelona, que els últims anys ha estudiat la ràbia dels ratpenats, i que tindrà com un dels seus objectius principals estudiar els mecanismes que ha adquirit aquesta espècie per no desenvolupar la malaltia, malgrat ser portadora del virus.

A l'acte d'inauguració, Thomàs va indicar que els resultats en aquests estudis van ser valorats de manera positiva per l'Organització Mundial de la Salut i que van servir de model per a iniciatives similars en altres països.

Cal destacar que alguns fets com la migració dels animals, el canvi climàtic o les alteracions ambientals d'origen humà poden contribuir a l'aparició de malalties en regions del planeta on abans no estaven presents. Així, a més de tenir efectes en la salut pública, solen presentar repercussions sociològiques, ecològiques i econòmiques.

En aquest sentit, són especialment importants les malalties víriques transmeses per les espècies voladors, sobretot els ratpenats, que compten amb més de 1.100 espècies prop de del món.

Actualment el Crivib està portant a terme estudis per identificar els agents patògens de diferents malalties emergents i determinar els factors epidemiològics i ecològics clau que permetin avaluar el risc sanitari per a la població humana i orientar les mesures preventives a executar per part de les autoritats sanitàries.

Així, el centre neix amb la voluntat de fer tasques multidisciplinaris amb altres equips d'investigació, tant de les Balears com de fora de les illes, que contribueixin a afrontar eficaçment les malalties víriques emergents.

El Crivib té la col·laboració de Sa Nostra per a l'equipament del centre, i de l'Institut Carlos III per al finançament dels investigadors. A més, també participen altres institucions nacionals i internacionals com l'Institut Pasteur de París i d'Algèria; la Universitat de Barcelona; el Parc Científic de Barcelona; Biopharma del Marroc o la Universitat de Mnufya d'Egipte.