El turisme seguirà liderant en pròxims anys l'economia balear al costat de la innovació en nous sectors, segons La Caixa

Actualizado: miércoles, 25 junio 2008 20:40

PALMA DE MALLORCA, 25 de juny (EUROPA PRESS)

El turisme i les activitats relacionades amb aquest sector seguiran sent els anys vinents els principals protagonistes de l'economia balear, als quals se sumarà el sorgiment de noves activitats globals gràcies a la innovació en l'àmbit logístic, la indústria audiovisual o les produccions agroalimentàries pròpies de les illes, tal com destaca un recent informe presentat avui per La Caixa.

L'estudi, anomenat 'L'economia de les Balears, diagnòstic estratègic', posa en relleu que el turisme constitueix a l'arxipèlag un clúster de "gran envergadura i projecció global", a més de ser el més "sofisticat", de manera que l'informe apel·la a una "obligada i constant" renovació d'aquest sector, tot i que també advoca per la innovació i l'avanç dirigits a l'emergència de noves activitats.

En relació amb el turisme, el director tècnic del Servei d'Estudis de La Caixa, José Antonio Herce, va manifestar que en els pròxims 15 anys s'incrementarà el moviment de turistes a escala mundial i no va descartar que Balears sigui un dels destins on segueixi recalant un important nombre de visitants.

Tot i això, va incidir en l'existència de noves activitats que ofereixen oportunitats i sinergies de futur per a la regió, com les de logística, "fortament" lligades a l'especialització en transport aeri i marítim; el sector audiovisual com "pivot" de la societat del coneixement i la producció alimentària local, respecte a la qual va assenyalar que Balears reuneix les condicions "favorables" per mantenir la seva activitat agroalimentària.

D'altra banda, l'informe destaca que, pel que fa a la situació laboral de la població, aquesta presenta una elevada participació al mercat de treball així com reduïdes taxes d'atur, mentre que la productivitat mitjana dels treballadors és alta, semblant a la d'Alemanya, gràcies a l'elevada productivitat de les activitats de serveis. Tot i això, el dinamisme de la renda per càpita ha estat més modest que la de la resta d'Espanya, tot i que el seu nivell se situa entre països com Alemanya, El Regne Unit o Suècia.

Tal com va destacar Herce, els reptes que l'economia balear s'ha plantejat per aconseguir els nivells de renda de les regions més avançades d'Europa són la capitalització de la població activa, la diversificació de la seva economia, la concertació social i l'impuls d'iniciatives conjuntes per part dels principals agents socials de la Comunitat Autònoma. Tot i això, va puntualitzar que la insularitat és un factor que provoca que les infraestructures de transport condicionin "fortament" la competitivitat de les empreses i la cohesió de la societat.

Sobre aquesta qüestió, el desenvolupament d'aquestes infraestructures, segons l'informe, especialment en l'última dècada i en el qual es refereix al transport aeri, ha permès "grans avenços" però ha requerit "tal concentració d'esforços" que els aspectes referits a la dotació d'infraestructures socials i la diversificació productiva han començat a prendre protagonisme "només fa poc".

DESENVOLUPAMENT DELS SECTORS QUATERNARI I QUINARI

Per la seva banda, el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Carles Manera, que també va assistir a la presentació de l'estudi en Caixa Fòrum, va ressaltar la importància de diversificar l'economia balear, sobretot els sectors agrari i industrial, als quals va advocar per seguir donant suport. Alhora, va apostar per avançar en el desenvolupament dels sectors quaternari i quinari, basats en activitats d'oci i del coneixement, a més d'incidir en una major productivitat així com en la recerca, desenvolupament i investigació (R+D+I).

A la presentació també van estar presents el director executiu territorial de La Caixa a les illes, Roberto Leporace, i el sotsdirector general d'Estudis i Anàlisi Econòmic de l'entitat financera, a més d'altres representants empresarials com el president del Consell Econòmic i Social (CES) de les Balears, Llorenç Huguet.

Aquest volum és el segon de la nova col·lecció que el servei d'Estudis de La Caixa publica sota l'epígraf 'Comunitats Autònomes', que comprèn una línia d'anàlisis de les diferents economies territorials i complementa altres publicacions de divulgació i investigació econòmica.