La UIB aporta 12 assessors lingüístics a IB-3 per garantir en els seus programes un ús correcte i normalitzat del català

Actualizado: viernes, 4 abril 2008 13:44

PALMA DE MALLORCA, 4 Abr. (EUROPA PRESS) -

La Universitat de les Illes Balears (UIB), a través del departament de Filologia Catalana i Lingüística General, aportarà 12 assessors lingüístics a IB-3, tant a la ràdio com a la televisió, que s'encarregaran de garantir en els seus programes el correcte i adequat ús del català i de la seva normativa, arran d'un conveni rubricat avui entre la UIB i l'Ens públic.

Durant la roda de premsa, la rectora de la Universitat, Montserrat Casas, va explicar que l'acord es concretarà alhora en l'elaboració, per part d'aquest organisme, d'un model lingüístic de llengua catalana dirigit a cobrir les necessitats d'estandardització del llenguatge utilitzat en el mitjà. En concret, IB-3 haurà d'abonar anualment a la UIB 638.000 euros, tal com estableix el conveni.

Una altra de les iniciatives que la Universitat durà a terme serà un diagnòstic de la situació i del nivell de normalització lingüística de l'Ens i l'establiment de pautes relacionades amb la fonètica, la morfologia, la sintaxi, criteris generals de llenguatge periodístic, toponímia, vocabulari i criteris generals de llengua. El conveni tindrà una vigència d'un any i podrà prorrogar-se anualment.

Segons va manifestar Casas, es tracta d'un "important" conveni per potenciar l'ús de la llengua catalana dins la producció d'IB-3, i va recordar que l'Estatut balear preveu que la Universitat és l'organisme referent a les illes per garantir la promoció de l'estudi i utilització de la llengua. Al mateix temps, va destacar que des d'aquest mitjà de comunicació "sempre han mostrat preocupació per la correcció, i els mitjans són bàsics per difondre un bon ús del català".

Per la seva banda, el director general de l'Ens autonòmic, Antoni Martorell, va considerar que la firma d'aquest acord constitueix el pas de qualitat "més important" en la gestió d'IB-3, asseverant, tot i això, que l'escenari en relació amb la llengua pròpia de les illes "és molt complex i el català ha estat polititzat durant molts anys". "Cal donar sortida a aquesta situació", va remarcar.

Mentrestant, la directora general de Política Lingüística del Govern, Margalida Tous, va expressar el seu desig que en un futur "no molt llunyà", la població de les illes visqui "al cent per cent en català" i que aquesta llengua "deixi de normalitzar-se, el que voldrà dir que la seva situació ja serà normal a l'arxipèlag". En aquest sentit, va aplaudir que IB-3 realitza "un gran esforç sobre aquesta qüestió i això ha quedat patent".

Aquest acord part del conveni també subscrit avui que té per objecte establir un marc de col·laboració institucional entre les dues entitats per portar a terme actuacions conjuntes relacionades amb aspectes i actuacions de l'àmbit competencial de les dues institucions. Es tracta d'un conveni que tindrà una vigència de quatre anys i a partir del qual es podran rubricar convenis específics, com el de la correcció del català, o protocols addicionals.