Uns 2.400 metges estan cridats a vaga a partir de dilluns després del fracàs de les negociacions amb l'Ib-Salut

Actualizado: viernes, 29 febrero 2008 20:44

PALMA DE MALLORCA, 29 de febrer (EUROPA PRESS)

Un total de 2.400 metges de les Balears estan cridats a secundar les jornades de vaga convocades pel Sindicat Mèdic de les illes després que la reunió mantinguda aquest matí pels membres de l'organització amb l'Ib-Salut finalitzés sense acord. Tot i això, només el 50 % d'aquests sanitaris estan afectats directament per les reivindicacions que es plantegen des del Sindicat.

En roda de premsa celebrada en resposta a la decisió de l'entitat sindical de mantenir la vaga perquè considera "intransigent" l'actitud del Govern durant les negociacions, el director general del Servei de Salut, Josep Pomar, va admetre que la Conselleria de Salut i Consum no està "en condicions" d'assumir compromisos que són "inviables", en relació amb les peticions manifestades pels metges.

Després de lamentar que la vaga, prevista per als dies 3, 4, 12, 13 i 25 de març, es portarà a terme "sense ni tan sols haver-se iniciat un procés de negociació per trobar línies d'acord", Pomar va apuntar que la Conselleria ha aprovat els serveis mínims que estaran disponibles durant aquestes jornades, com són els d '"especial rellevància" que no poden interrompre's, com els tractaments oncològics o la diàlisi.

Alhora, tots els centres de salut de l'arxipèlag romandran oberts matí i tarda, mentre que els hospitals atendran totes les urgències durant tot el dia, i alhora tots els pacients ingressats seran atesos pel personal de serveis mínims o el que no se sumarà a la vaga. Tot i això, des de l'Ib-Salut assenyalen que seguiran esperant "alguna trucada" des del Sindicat "per reprendre les negociacions".

"No sembla que el Sindicat mostri cap símptoma que li porti a desconvocar la vaga, però seguirem oberts al diàleg", va etzibar el director general, qui va recalcar que les peticions dels metges, com l'augment de la retribució de les hores extres --que a Balears es paga a 19 euros-- presenten "moltes dificultats econòmiques" i l'Ib-Salut "ja ha assumit costos importants", com la inversió de tres milions d'euros en el desenvolupament professional dels treballadors.

Els eixos al voltant als quals giren les reivindicacions dels metges es refereixen, en concret, a la introducció de millores en les hores de guàrdia, el reconeixement de la carrera professional, la consolidació de metges interins, el complement d'insularitat i els acords per a la millora dels metges interns residents (MIR).

Tal com va recordar sobre les millores promogudes des del Servei de Salut, s'estan tancant acords al voltant a la carrera professional dels metges, s'han ofert millores econòmiques als Metges Interns i Residents (MIR) per més de tres milions d'euros, s'ha equiparat el preu de les hores de guàrdia en Atenció primària i Atenció Especial i s'ha proposat un model que les hores de guàrdia es cobrin per sobre de les altres Comunitats.

També va fer al·lusió a la convocatòria de més de 4.000 places amb el compromís que els llocs dels interins amb més anys d'antiguitat "no corrin perill". "És evident la introducció de millores en la situació laboral dels treballadors, però negociació fins ara no l'hi ha hagut, perquè només trobem rebuig per part del Sindicat i una actitud del 'tot o res'".

"CONFUSIÓ" AL VOLTANT A LA VAGA

Finalment, va lamentar la "confusió" generada al voltant a la situació actual ja que "hi ha sanitaris que no saben els motius de la vaga mentre que altres que no estan afectats per les reivindicacions també volen sumar-se a aquestes jornades".

En concret, tot el col·lectiu mèdic de l'arxipèlag anirà a la vaga els dies 3 i 4 de març. El dia 12 pararan un altre cop els metges de Menorca, Eivissa i Formentera, mentre que el dia 25 ho faran els de Mallorca, i, finalment, el dia 13 l'atur afectarà a totes les illes però únicament la secundaran els MIR.