Vicens defensa davant el jutge les ART al·legant que calia "posar un poc d'ordre" en el territori

Actualizado: lunes, 12 mayo 2008 20:39

La Fiscalia Anticorrupció esmenta Jaume Matas en preguntar al promotor Cristóbal Sastre si coneix l'expresident de les Balears

PALMA DE MALLORCA, 12 de maig (EUROPA PRESS)

El portaveu d'UM i ex conseller insular d'Ordenació del Territori, Bartomeu Vicens, va defensar avui davant el jutge instructor del Pla Territorial de Mallorca, Miquel Florit, la seva actuació en la creació de les Àrees de Reconversió Territorial (ART) durant la passada legislatura, tenint en compte que, segons va subratllar, Mallorca necessitava tota una sèrie de desclassificacions per "posar un poc d'ordre" en el territori.

Així, durant la seva declaració de més de dues hores i mitja realitzada aquest matí com imputat en el cas del PTM, en el marc de la investigació que s'està portant a terme entorn una suposada trama de corrupció que podria haver generat 'pelotazos' per valor de més de 300 milions d'euros, derivats de les plusvàlues de la compravenda de terrenys, Vicens va expressar la seva "satisfacció" per haver posat en marxa el PTM.

Després de l'interrogatori, Vicens va declarar als mitjans que ha contestat a totes les preguntes que li han formulat tant el jutge Florit, com els fiscals Anticorrupció, Joan Carrau i Pedro Horrach respecte les possibles irregularitats comeses després de l'aprovació de les ART i, en aquest sentit, va respondre que "si algú hagués fet un mal ús concret del PTM, ja no és culpa del Pla Territorial, sinó de la persona o persones que hagin fet aquesta utilització dolenta".

D'altra banda, va manifestar que durant la seva compareixença, ni el jutge ni la Fiscalia l'han acusat formalment de res, a causa de què, segons va recordar, no és el període d'acusació. Preguntat pel fet de què la seva declaració davant el magistrat del Jutjat d'Instrucció número 1 de Palma s'hagi prolongat durant més de dues hores i mitja, va assenyalar que és "normal" que hagi estat tan llarga, perquè el tema que s'està investigant és "molt complex i, a vegades, les parts no ho dominen i van poc a poc".

D'altra banda, després de ser preguntat sobre si considera que s'hagi pogut cometre alguna irregularitat en l'aprovació de les ART, el portaveu d'UM al Parlament va indicar que ell no va a donar "detalls concrets, sinó que han de ser els tribunals". Finalment, va apuntar que està a disposició del jutge que investiga la causa per tornar a declarar i, així, va recalcar que col·laborarà amb la Justícia "en el que faci falta".

Vicens va declarar davant Florit, després de què aquest matí fossin interrogats pel mateix jutge i en qualitat d'imputats el promotor i propietari d'Ibercon, Mateu Sastre, i el seu germà Cristóbal. Precisament, durant la declaració, els fiscals Anticorrupció van preguntar Cristóbal Sastre si coneixia personalment l'ex-president del Govern balear, Jaume Matas, al qual el promotor va respondre que no.

FONT I GRAN DECLARARAN EL 23 DE MAIG

Després d'aquestes declaracions, el pròxim 23 de maig compareixeran davant el jutge Florit l'ex-conseller de Medi Ambient i actual portaveu del PP al Consell de Mallorca, Jaume Font, i el propietari del Grup Drac i president del RCD Mallorca, Vicenç Grande, arran de la seva suposada implicació en les irregularitats que s'investiguen al voltant del Pla Territorial, norma urbanística que va sortir endavant a la passada legislatura, concretament el 2004, amb els vots favorables de PP i UM, i en contra per part de l'oposició per no estar d'acord amb la figura de les ART.

A tots ells se'ls acusa de supòsits delictes d'informació privilegiada, prevaricació i tràfic d'influències. En concret, el magistrat Miquel Florit investiga si en la redacció de les ART recollides en el Pla insular per part de l'anterior equip de govern del Consell de Mallorca, dirigit per UM amb el suport del PP, van poder cometre's diversos delictes mitjançant la filtració d'informació privilegiada per beneficiar a importants promotors de l'illa.

La querella de la fiscalia analitza indicis incriminatoris en la compravenda de solars a les àrees de reconversió investigades, com són les de Marratxí, Campos, Sóller, Pollença i Alcúdia. Segons el Ministeri Públic, un informe pericial ha valorat per més de 297 milions d'euros les plusvàlues que es van generar en els esmentats terrenys.