Agro.- Catalunya demana garanties per a la flota mediterrània abans d'aplicar la política pesquera comuna

Conseller De Agricultura, Josep Maria Pelegrí
EUROPA PRESS
Actualizado: miércoles, 2 mayo 2012 21:03

La nova normativa europea deixa fora el 95% del sector català


BARCELONA, 2 May. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, ha demanat per a Catalunya un règim diferenciat per a la flota litoral mediterrània abans d'aplicar la nova Política Pesquera Comuna (PPC), que entrarà en vigor previsiblement el 2013.

Aquest és el posicionament defensat no només pel Govern, sinó pels sectors afectats --extracció, aqüicultura, comercialització, món científic, ONG i sindicats-- fruit del consens al qual es va arribar la setmana passada en el si del Consell de Pesca i després de diverses reunions entre tots els agents des de setembre del 2011.

De fet, amb l'objectiu de canalitzar el debat i tenir les aportacions del conjunt de la societat, el Govern va posar en marxa la plataforma ePesca, una eina informàtica que busca fomentar la participació de tots els agents interessats.

En comissió parlamentària, el conseller ha explicat que la normativa deixa fora el 95% del sector a Catalunya, ja que va molt dirigida a les característiques de la flota d'altura i gran altura i només reconeix una excepció per a la flota 'costanera artesanal' --flota menor de 12 metres que utilitza arts de pesca passius i que només representa el 5% de la capacitat de pesca de Catalunya--.

Un dels obstacles que presenta la normativa és la reducció de captures --25% menys en global per al 2015--, una mesura que, segons el Govern, no es basa en un estudi científic sobre l'estat dels caladors i la diversitat d'espècies en cada punt de la costa.

El conseller ha insistit que s'han de mantenir les ajudes per l'adaptació de la capacitat de la flota, l'accés al finançament i garantir la cohesió social del sector, així com no limitar el Fons Europeu Marítim i de Pesca (Femp) a les mesures ambientals.

REDUCCIÓ D'AJUDES

El Femp arriba a 6.567 milions per al període 2014-2020, fet que suposa un increment brut de 2.718 milions, tot i que l'increment real respecte al programa actual és de 1.671 milions, el que Catalunya considera insuficient per assumir els reptes que planteja la nova normativa, ja que de les 40 línies de finançament tan sols onze estan destinades a pescadors i armadors i 14 a empreses aqüícoles.

En aquest sentit, Pelegrí ha assenyalat que els fons no passen per mantenir el desmantellament d'embarcacions --instrument necessari per reduir l'excés de capacitat de la flota que no està sotmesa al règim de concessions de pesca--, la paralització temporal de les activitats pesqueres, la pesca experimental, la repoblació directa i les inversions per a la millora de la trasformació i la comercialització.

"La normativa mostra un desconeixement del sector pesquer del mediterrani, per la qual cosa és de difícil aplicació", ha sostingut Pelegrí, i alhora ha assenyalat que Catalunya és una comunitat pesquera i consumidora de peix, per la qual cosa la dimensió de la flota catalana i la forta demanda comercial fan que el 80% del peix consumit a Catalunya hagi de ser importat de la resta d'Espanya, Europa i tercers països.

Per tot això, Pelegrí ha demanat mecanismes de flexibilitat, com un calendari assumible per a l'aplicació de canvis estructurals que permeti al sector adaptar-se "sense deixar ningú pel camí", sostenibilitat econòmica més enllà de l'ambiental, mantenir les línies d'ajuda i protegir totes les activitats econòmiques pesqueres i aqüícoles vinculades al territori, ja que el conseller ha recalcat que Catalunya no pot permetre's el tancament de més empreses.

Des de l'oposició, el PSC i ICV han lamentat que el posicionament de Catalunya amb vista a la PPC s'hagi consensuat entre la Generalitat i els diferents sectors implicats, però sense els diferents grups parlamentaris, tot i que tots els partits han amb donat suport al document.