Publicat 26/02/2018 15:15

Nadal diu que s'ha trobat l'equilibri entre competència i recaptació en la subhasta del 3,5 Ghz

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal
EUROPA PRESS

Vodafone critica el límit de 120 Mhz per operador, ja que dona prioritat a "maximitzar els preus"

BARCELONA, 26 Feb. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha assegurat que el Ministeri ha trobat el "punt mitjà adequat" en la futura subhasta de freqüències en la banda de 3,5GHz, en la qual ha posat un màxim d'espectre per operador de 120MHz, ja que ha aconseguit un equilibri entre competència entre operadors i recaptació per a les arques públiques.

El Ministeri va proposar la setmana un límit de 120MHz com el màxim de freqüències que podrà disposar un mateix operador o grup empresarial en el conjunt de la banda de 3,4-3,8Ghz, que es licitarà pròximament dins de les accions del Pla Nacional 5G, amb el qual es vol "assegurar una estructura competitiva adequada al mercat de les comunicacions mòbils".

En una trobada amb la premsa en el marc del Mobile World Congress (MWC), Nadal ha incidit que el Ministeri ha aconseguit trobar una posició "moderada i intermèdia" entre dos extrems, un molt convenient per als operadors en el qual no haguessin de competir per les freqüències i un altre de "competència extrema" que només busqués recaptar.

En aquest sentit, ha assegurat que en aquest repartiment de freqüències, que han estat identificades com a clau per al desenvolupament de la futura tecnologia mòbil 5G, "cabran tots els operadors, però han de competir entre ells", perquè no es poden donar per assignades les freqüències.

"Hem establert una posició moderada, una mica de competència tindran els operadors per tenir les bandes, si no, les estàvem regalant", ha incidit el ministre, qui ha apuntat que als operadors els hagués agradat que fos "més folgada" i al Ministeri d'Hisenda que se'ls hagués estret més.

Així mateix, Nadal ha subratllat que se segueix el model de subhastes anteriors que van ser un èxit, ja que s'assigna espectre sense "excessos de cost" per als operadors a canvi de posar unes obligacions regulatòries, la qual cosa, per exemple, va permetre en el passat el desplegament de la xarxa de fibra líder a Europa que té Espanya.

CRITIQUES DE VODAFONE

Per la seva banda, el conseller delegat de Vodafone Espanya, Antonio Coimbra, ha criticat el límit màxim de 120MHz fixat pel Govern central als operadors per a la banda de 3,5Ghz perquè considera que s'està donant "prioritat" a maximitzar els preus en la subhasta d'espectre quan s'hauria de buscar un equilibri entre compra d'espectre i desplegament de xarxa.

En una trobada amb la premsa en el marc del Mobile World Congress (MWC) ha recordat que està a favor que es fixi un límit màxim de freqüències que podrà disposar un mateix operador o grup empresarial en el conjunt de la banda de 3,5GHz que es licitarà pròximament, però ha criticat el topall de 120Mhz, ja que preferia que un operador no superés els 80GHz per competir en igualtat de circumstàncies i els preus no es disparin.

En aquest sentit, ha remarcat que no prefereixen un límit més baix per "pagar menys" perquè la inversió serà en tots la mateixa i, igual que la resta d'operadors, si han de dedicar més diners a l'espectre, menys en tindran pel desplegament.

"Em sembla que clarament el que es pretén és maximitzar una subhasta competitiva (...) i això significa que probablement el desplegament del 5G es pot ralentir i no fer-se tot el ràpid que s'hauria de", ha incidit Coimbra, que ha agregat que no volen que els regalin espectre, sinó un preu raonable que no promogui la inflació.

Així mateix, ha alertat del risc que algú estigui disposat a "sobrepagar per l'espectre", la qual cosa portaria a una situació "molt dolenta" amb una operadora acaparant molt més que la resta.

No obstant això, encara que li sembla un mala decisió del Govern central, ha reconegut que són les regles del joc i no els queda més remei que adaptar-se a elles.

Respecte a la possibilitat de fer un desplegament compartit de la xarxes de 5G, ha recordat que ja va haver-hi part compartida en el 3G i en 4G en zona rurals i no tenen cap tabú amb això, però han incidit en la necessitat de buscar un equilibri entre "compartir i invertir".

En aquest sentit, ha afirmat que a Vodafone estan a favor de la competència i que tots guanyin competint en inversió en determinades circumstàncies.

"Però no és blanc o negoci, hi ha zones on igual té sentit compartir i zones on té sentit competir", ha agregat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés