Actualitzat 02/06/2017 22:10

El Nobel Joseph Stiglitz augura que la societat pagarà "molt car" els efectes de la desigualtat

Joseph Stiglitz i Oriol Aspachs
EUROPA PRESS

Assegura que tothom sofrirà les conseqüències de les polítiques del president Trump

BARCELONA, 2 Jun. (EUROPA PRESS) -

El Premi Nobel d'Economia Joseph Stiglitz ha augurat que la societat pagarà "molt car" en el futur els efectes de la desigualtat que s'han instal·lat en les economies de tot el món.

Així ho ha dit en una conferència aquest divendres en el Palau Macaya de l'Obra Social 'la Caixa', on ha apuntat al "mal desenvolupament de la globalització" com un dels principals factors de l'increment de la desigualtat.

Stiglitz ha explicat que les classes treballadores són les que més han sofert i sofriran les conseqüències de les polítiques neoliberals desenvolupades en els últims anys, i ha afegit que l'única cosa que s'ha aconseguit és que s'hagin creat més monopolis i que la riquesa estigui menys repartida.

En clau europea, el també professor a la Universitat de Columbia (els Estats Units) ha assegurat que l'Estat del Benestar ha beneficiat a tots els països de la UE, però ha advertit que està en perill: "Fins avui, a Europa hi ha hagut protecció social, però ja veiem que en països com l'el Regne Unit s'estan retallant totes les ajudes".

En aquest sentit, ha carregat contra el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ja que segons ell està amenaçant l'Estat del Benestar amb les retallades que està plantejant "i s'està treballant a menyscabar-ho".

Per solucionar part de les desigualtats actuals, Stiglitz ha plantejat "reescriure de nou les normes de la globalització" i reestructurar el sistema financer perquè pugui contribuir a la millora de la societat.

ESTATS UNITS

El Nobel d'Economia també ha dedicat part de la conferència a analitzar les polítiques que ha promès portar cap el nou president dels Estats Units, Donald Trump, assegurant que tothom sofrirà les conseqüències de les seves decisions.

En referència a l'abandó dels Estats Units del Pacte de París per combatre el canvi climàtic, ha reclamat a les autoritats europees que apliquin un impost als béns contaminants nord-americans i s'ha dirigit a tothom perquè protesti contra les seves idees.

Stiglitz ha posat d'exemple el país americà per mostrar "un clar exemple de desigualtat", i ha afegit que els Estats Units compta amb una economia de mercat fracassada que no dóna curs a les necessitats dels més pobres.

CICLE DE CONFERÈNCIES

La conferència, presentada pel director del departament de Macroeconomia de l'àrea de Planificació estratègica i Estudis de CaixaBank, Oriol Aspachs, s'emmarca en el projecte 'Combatre la desigualtat: el gran repte global', organitzat per la Generalitat, la Fundació Catalunya Europa i el Club de Roma, i que pretén abordar els reptes de la societat actual d'una manera disciplinària i amb la contribució de persones i d'experts de referència internacional.

En total, s'organitzaran cinc sessions més fins al primer trimestre de 2018 i participaran en el projecte, entre altres experts, el catedràtic de Sociologia de la Universitat de Berkeley (els Estats Units), Manel Castells, i el catedràtic emèrit de la Universitat de Warwick (el Regne Unit), Collin Crouch.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés