Aposta por valorizar e rentabilizar en produtos de alto valor engadido o que na actualidade aínda considérase un desfeito
SANTIAGO DE COMPOSTELA, 18 Ene. (EUROPA PRESS) -
O Area de Medio Ambiente e Valorización de Produtos do Mar de Anfaco-Cecopesca logrou obter xelatinas cuns rendementos aceptables e con capacidade similar ás comerciais a partir de residuos dos cefalópodos, en concreto da pel da lura 'Illex argentinus', subministrada por unha empresa de conxelados galega e conxelada a 17 graos centígrados baixo cero.
Segundo explicou a Europa Press Ana Belén Torres Ayaso, investigadora principal deste proxecto, apoiado pola Consellería de Innovación, ata o momento conseguiron neste rango valores de xel en torno a 15-16 graos centígrados e de puntos de fusión de 23, "uns resultados prometedores que posiblemente contribúan a incrementar e a mellorar a capacidade competitiva das xelatinas de orixe mariña no mercado".
Esta asociación é consciente de que a industria do sector pesqueiro xera un grande volume de residuos que poden representar, tras o procesado, aproximadamente o 75 por cento do peso total das capturas e que tradicionalmente empregáronse na produción de fariñas de peixe, produtos de baixo valor engadido destinados a alimentación animal.
Anfaco subliña que o desenvolvemento de novas tecnoloxías específicas na busca de novos compostos bioactivos a partir destes residuos contribuirá, por unha parte, a eliminar aspectos nocivos ambientais e a mellorar a calidade no procesado do peixe e, por outra, a valorizar e rentabilizar en forma de produtos de alto valor engadido o que na actualidade aínda é considerado un residuo.
Torres Ayusa expuxo que o proceso de extracción da xelatina a partir das peles de peixe "ten tres etapas ben diferenciadas", como son un lavado inicial cunha disolución salina, un tratamento alcalino seguido dun ácido e o proceso de extracción propiamente dito.
En canto ás súas aplicacións, a xelatina é un dos biopolímeros máis versátiles e utilizados na industria fotográfica, farmacéutica e alimenticia nos últimos anos.
PROCESO
As investigacións de Anfaco céntranse no estudio das mellores condicións de PH e temperatura durante o proceso de extracción. No caso da lura 'Illex argentinus', o primeiro lavado realízase ás peles, unha vez desconxeladas, con auga corrente durante 10 minutos a 5 graos e con axitación forte para eliminar posibles restos de músculo, vísceras e impurezas.
A continuación realízanse tres lavados cunha disolución de cloruro sódico tamén de 10 minutos cada un a 5 graos, pero cunha axitación suave, filtrando e aclarando con auga corrente ao final de cada limpeza. Isto descarta posibles restos de proteína muscular adheridos á pel e favorece o inicio da solubilidade do coláxeno.
Posteriormente realízase o tratamento ácido durante tres horas a temperatura ambiente e o proceso de extracción da xelatina propiamente dito implica a rotura masiva de enlaces covalentes intra e intermusculares, durante 16 horas a condicións de PH e temperaturas variables.
Logo lévase a cabo un filtrado para eliminar compostos non solubles como graxas ou fibras de coláxeno non extraidas e, finalmente, sométese a un proceso de secado, cun contido máximo de humidade do 15 por cento, co que se obtén a xelatina en forma de láminas.