Congalsa robotiza a súa liña de envasado para mellorar a súa produtividade e diferenciarse dos seus competidor

Actualizado: domingo, 29 julio 2007 14:35

Esta empresa de precociñados ultraconxelados investirá 3,1 millóns e contará con este sistema automatizado a finais de 2008

SANTIAGO DE COMPOSTELA, 29 Jul. (EUROPA PRESS) -

Congalsa decidiu implantar un sistema de robotización automática na súa liña de envasado, pioneiro no sector e que lle permitirá mellorar a súa produtividade e diferenciarse dos seus competidores. Este modelo, que estará concluído a finais de 2008 e contará cun presuposto superior aos 3,1 millóns de euros, permitirá realizar un traballo de embolsado, estoxado, encaixado, paletización e transporte a cámara de conxelación.

Nos últimos catro anos esta empresa, que elabora pratos precociñados ultraconxelados con produtos da pesca, leva a cabo un proxecto de modernización, con investimentos en instalacións, maquinaria e en sistemas de fabricación coa última tecnoloxía, por un montante global de 20 millóns de euros. Isto leva consigo que a súa produtividade nas liñas de proceso sexa moi elevada e provoque un colo de botella no envasado da produción.

Por iso, tras barallar varias alternativas, os seus responsables decidiron que a mellor forma de solucionar este problema era implantando un sistema de robotización, que automatizará os dous procesos de envasado que actualmente se fan de forma semimanual. Para este proxecto contan co apoio económico da Consellería de Innovación.

O robot paletizador atenderá de xeito simultáneo a catro liñas de envasado, unha vez rematado o palet con todas as caixas, mediante camiño de rolos, o sistema lévao ata unha enfardadora automática que protexerá cun filme todo o palet, e outro baleiro procedente do cargador de palets situarase automaticamente no lugar do anterior.

O modo de impresión de etiqueta EAN 128 comunicarase co sistema paletizador para identificar a liña de procedencia do palet e, así, poder imprimir e pegar as dúas etiquetas neste. Unha vez etiquetado abrirase a porta da cámara de conxelación onde entrará o devandito palet.

Aínda que a base fundamental do funcionamento do proxecto está deseñada, existen unha serie de dificultades pendentes de solucionar e que serán clave do éxito e o que fai que funcione un sistema de robotización nunha fábrica de precociñados de peixe.

INCOVENIENTES A SUPERAR

O principal problema é que o produto embolsado ten pouca densidade aparente, é dicir, hai moito espazo libre dentro da bolsa debido á forma dos produtos (argolas de luras, toros, filetes, varas...). Isto fai que á hora de desprazar o produto se poida mover dentro da bolsa, imposibilitando o peche do estoxo e da caixa.

Outro inconveniente é a velocidade coa que debe traballar esta liña de robotización para ser operativa, de 100 a 110 bolsas por minuto, que agudiza aínda máis o problema anterior.

Para Congalsa, a posible solución sería a modificación dalgúns tipos de caixas e estoxos, pero isto vaina dificultado polas esixencias dos seus clientes que lles piden os palets cunha dimensións de caixas determinadas e porque cambiar unha medida nun envase significaría facelo en todos os cuños de impresión, multiplicado por un volume moi elevado de referencias.

Así, este proxecto parte dunha complexidade moi elevada, porque non só se trata de deseñar unha liña que poida estar composta por unha serie de máquinas e automatismos coa que complicación que isto xa ten, senón que, ademais, para poder levar a cabo esta iniciativa é indispensable facer un estudio e un labor de redimensionar todos os tipos de envases, caixas, estoxos e bolsas de todas as referencias dos seus artigos.

Isto implica unha colaboración por parte dos provedores deste tipo de materiais, non só co departamento técnico de Congalsa, senón tamén os de produción, compras e comercial.

Ademais destes recursos propios da empresa e da necesaria cooperación dunha firma de enxeñaría experta en deseño de sistemas de robotización aplicables á industria para poder levar a cabo o desenvolvemento, construción e instalación deste tipo do modelo innovador.

Congalsa é unha empresa galega situada na provincia de A Coruña con plantas de produción en A Pobra do Caramiñal e en Ribeira, que comezou a súa andaina no ano 1990 centrando a súa actividade na fabricación de pratos precociñados ultraconxelados con produtos procedentes da pesca.