Unha adega pontevedresa desenvolve un sistema de sensores e GPS para controlar o estado dos seus cultivos

Actualizado: miércoles, 23 septiembre 2009 16:59

Anuncia a recuperación da variedade de uva caíña e utilizará o primeiro fermento ecotípica de albariño para fermentar a produción

VIGO, 23 Sep. (EUROPA PRESS) -

A adega da zona de O Rosal Terras Gauda presentou hoxe un proxecto no que está xa a traballar e que permitirá, en 2010, situar unha rede de sensores inarámicos apoiados en tecnoloxías GIS (Sistema de Identificación Xeográfica) e GPS para poder realizar un seguemento en tempo real do estado do viñedo e das uvas, ao tempo que informou de que recuperou a variedade autóctona de caíño branco.

Segundo explicou a sinatura, grazas á viticultura de precisión controlaranse aspectos como a temperatura, radiación, humidade, Ph e nivel de nutrientes, ao tempo que se poderá actuar con inmediatez en caso de detectar algunha incidencia.

O obxectivo final desta iniciativa, presentada hoxe na propia adega por directivos de Terras Gauda, é mellorar a calidade da uva xa que se poderá realizar un seguimento inmediato, coñecer as diferentes calidades momentáneas de cada parcela e graduar a vendima de forma precisa. Así mesmo, como paso ulterior implantaranse sensores para uso enolóxico na adega, para así coñecer en cada momento unha serie de parámetros do viño que permanece en depósito.

Outro dos proxectos expostos hoxe polo presidente de Terras Gauda, José María Fonseca Moretón, o director xeral, Enrique Costas, e o director técnico, Emilio Rodríguez Canas; foi a recuperación da variedade caíño branco, que estaba a desaparecer por ser a uva menos produtiva das variedades autóctonas --é a máis sensible ás pragas e enfermidades e o seu ciclo é máis longo, o que supón un cultivo complicado e custoso--.

Así, na actualidade, o 95 por cento da superficie plantada de caíño branco da D.O. Rías Baixas pertence á adega, que posúe máis de 20 hectáreas desta variedade e algúns dos viñedos teñen máis de 20 anos. En todo caso, Terras Gauda porá en marcha un novo proxecto de I+D+i para determinar as características vitícolas e enolóxicas desta variedade como elemento diferenciador dos seus viños.

FERMENTO

Terras Gauda, que cumpre 20 anos, creou xunto ao Consello Superior de Investigacións Científicas (CSIC) a primeira patente de fermento ecotípica de albariño --seleccionada entre cinco tipos diferentes e despois de varios anos de investigación-- e utilizaraa por primeira vez nesta vendima para fermentar toda a súa produción.

Segundo a adega, a patente deste fermento, seleccionado como un dos fitos científicos do CSIC en 2008, garante a calidade do viño final e os aromas, atenuando a influencia do clima e da colleita.

Finalmente, a sinatura explicou que na vendima deste ano tamén se continuará coa investigación sobre tempos e temperaturas de maceración, co obxectivo de establecer os parámetros cos que traballará en futuras recoleccións.