15 de octubre de 2019
  • Lunes, 14 de Octubre
  • 19 de septiembre de 2009

    Unha destilaría galega adquire un preparado lácteo para crema de oruxo para "facerse" cun mercado "propio"

    O Centro Tecnolóxico Lácteo desenvolveu o produto, que mestura leite e alcohol nun punto "óptimo" de equilibrio

    SANTIAGO DE COMPOSTELA, 19 Sep. (EUROPA PRESS) -

    O Centro Tecnolóxico Lácteo de Galicia desenvolveu un produto base para a realización de crema de oruxo --augardente típica na rexión--, que mestura leite e alcohol nun punto "óptimo" de equilibrio e comercializará a compañía galega Destilerías Compostela.

    A nivel industrial, a única base dispoñible prodúcea unha empresa de fóra da comunidade, polo que o novidoso e "interesante" deste proxecto é que constitúe "unha iniciativa galega para facerse cun mercado dun produto propio", segundo destacou a Europa Press o seu principal responsable, o técnico da aula do centro lácteo Alfonso Pérez.

    Destilarías Compostela vende por xunto esta materia prima, que serve para que outras empresas elaboren licor de herbas, licor café e crema de oruxo, entre outras bebidas. Así, só teñen que aplicarlle a súa "receita particular", sinalou Pérez, que adoita engadir colorantes, aroma con sabor a vainilla ou canela, por exemplo.

    "É curioso que en Galicia, onde a crema de oruxo se vende moito, a base que utilizan multitude de marcas veña de fóra", resaltou este enxeñeiro agrónomo. De non ser así, tamén apuntou á existencia de pequenos produtores que fabrican "a súa propia mestura".

    "ANÁLOGO OU MELLOR"

    Pola contra, o tecnólogo apostou pola compañía galega, que proporcionará resultados "máis estables" --evitando grumos e acumulacións--, a prezos "máis económicos". "Conseguimos un produto satisfactorio, análogo ou mellor ao que hai", asegurou, en alusión ao seu propio centro.

    Neste sentido, explicou que a bebida combina leite e azucre con "ata un 20 por cento de alcohol", polo que o proceso de fabricación é "moi complexo". "O leite córtase co alcohol --incidiu-- polo que hai que chegar a un punto óptimo de equilibrio".

    "Estamos nas últimas fases. Nun par de semanas ou un mes terémolo listo", destacou, e engadiu que, na actualidade, Destilarías Compostela traballa na posta en marcha das súas novas instalacións, na súa fábrica en Rois (A Coruña).

    Precisamente, o profesor da USC e enxeñeiro industrial Manuel Bao encárgase deste proxecto. Unha vez rematado, o centro tecnolóxico lácteo fará "un, dous ou tres ensaios" da base de crema de oruxo co obxectivo de "verificar que todo vai ben".

    "AXUSTES OPORTUNOS"

    O proceso de creación do produto seguiu distintas etapas, dende a análise de produtos análogos e o estudio dos ingredientes e as súas proporcións, ata esta fase de proba, pasando pola busca bibliográfica e o labor de laboratorio.

    Na actualidade, resta realizar "os axustes oportunos", xa que non é o mesmo producir "200, que 20.000 litros", recalcou Pérez, en declaracións a Europa Press. Así, apuntou que, antes da súa comercialización, farán unha "mostraxe final" en garrafas de proba para os clientes.