Actualizado 04/06/2008 20:59

Industria anuncia un paquete de medidas para impulsar a comercialización e aforro enerxético no sector

Galicia Actual

Adianta unha liña de axudas para auditorías enerxéticas dos buques e a implantación masiva de gas natural na flota galega


SANTIAGO DE COMPOSTELA, 4 Jun. (EUROPA PRESS) -

O conselleiro de Innovación e Industria, Fernando Blanco, anunciou hoxe un paquete de medidas para impulsar a comercialización dos produtos pesqueiros e o aforro enerxético no sector. Precisamente, a flota do litoral e altura protagonizan un amarre graduado, ao que se lle sumou parte da baixura, como medida reivindicativa ante a crise que atravesan pola carestía do combustible e a caída de prezos de especies.

En concreto, Fernando Blanco asinou hoxe no Porto de Celeiro (Lugo) un protocolo de colaboración co Centro Tecnolóxico da Pesca para o desenvolvemento dun proxecto de comercialización de peixe.

Segundo explicou o conselleiro nacionalista, o acordo de colaboración ten como obxectivo valorizar os produtos do mar e o traballo dos mariñeiros, "de modo que se presenten diante do consumidor final con calidade, innovación e valor engadido".

O proxecto baséase nunha metodoloxía de tratamento do produto con criterios ambientais en toda a cadea comercial e coa conseguinte creación de marcas.

O conselleiro argumentou que, ao desenvolver novas liñas de produtos, baseados na "innovación, saudables e de doada preparación" lograrase penetrar en novos mercados e obter unha maior eficiencia ao aproveitar subprodutos dos descartes pesqueiros.

Precisamente, todo o peixe desembarcado na lonxa de Celeiro será comercializado, ben a través dunha cadea de distribución propia a crear, ben baixo a marca 'Porto de Celeiro' mediante canles xa existentes.

ECO COMERCIALIZACIÓN PESQUEIRA.

O proxecto de Eco Comercialización Pesqueira desenvolverase este ano e o que vén, poñendo en marcha un variado número de medidas, de experiencias e de plans piloto que se dividen en 5 grandes liñas de actuación: valorización comercial dos produtos pesqueiros do porto de Celeiro; estratexias de prezos; canles de distribución; promoción dos produtos pesqueiros con marca; e metodoloxía ambiental.

O titular de Innovación e Industria explicou que Celeiro é a localidade "axeitada" para a posta en marcha desta iniciativa, posto que conta cunha flota que captura un variado número de especies; co grupo empresarial Porto de Celeiro e é sede do Centro Tecnolóxico dá Pesca.

Son entidades que desenvolven importantes experiencias neste sentido como é o denominado 'Peixe Verde', proxecto da Consellería de Pesca, cofinanciado por Innovación e Industria e que fai da I+D+i un recurso básico para facilitar solucións estruturais á alza dos prezos do combustible dos buques.

Neste senso, Blanco indicou que esta iniciativa está a dar xa "interesantes resultados", cunha redución de ata o 50% dos custos de combustible en moitos dos buques partícipes do proxecto.

AUDITORÍAS E GAS NATURAL.

Nesta liña de actuación, o conselleiro nacionalista avanzou que o seu departamento, a través do Instituto Enerxético de Galicia (INEGA), está a abrir liñas de colaboración co Centro Tecnolóxico da Pesca para establecer axudas a auditorías enerxéticas dos buques e para a implantación masiva do gas natural na flota pesqueira galega.

Unha colaboración que, segundo remarcou, permitirá concretar en "breve prazo" un plan de traballo que resultará "moi beneficioso para o sector, máis no contexto económico actual,", admitiu.

Así mesmo, Fernando Blanco tamén anunciou a posta en marcha dunha campaña de promoción do consumo do peixe galego de tempada, grazas ao acordo alcanzado entre a consellería que dirixe e o sector da hostalaría e a restauración para facer promoción nos restaurantes de os produtos de mar.