18 de octubre de 2019
9 de desembre de 2009

21 municipis de Balears reben les primeres ajudes de la Llei de Barris per fer obres de rehabilitació urbanes

PALMA DE MALLORCA, 9 Dic. (EUROPA PRESS) - -

Un total de 21 municipis de Balears han rebut ajudes de la primera convocatòria de la Llei de Barris destinada a posar en marxa obres de rehabilitació urbana per un import global d'inversió de 16,3 milions d'euros, dels quals el Govern finança 12,3 milions d'euros. La Conselleria d'Habitatge i Obres Públiques aporta una mitjana de 75% del cost total dels projectes.

En concret, es portaran a terme 14 projectes en ajuntaments de Mallorca, 5 de Menorca, 1 d'Eivissa i un altre de Formentera. Es tracta dels primers municipis que rebran aquesta línia de finançament, mitjançant una Llei, que ha estat aprovada el passat 10 de març, i que "per primera vegada en la història de Balears" fomenta la rehabilitació en determinades zones de les Illes, sense necessitat d'haver de consumir més territori.

Així ho ha destacat el president del Govern, Francesc Antich, qui va acompanyar al conseller del ram, Jaume Carbonero, a la presentació dels detalls de la convocatòria, en què van estar presents els alcaldes dels 21 municipis als quals s'ha atorgat les ajudes. En aquesta ocasió es van presentar un total de 30 projectes.

Alhora, el president ha destacat que gràcies a aquesta iniciativa es crearan 540 llocs de treball vinculats al sector de la construcció, que serviran per pal·liar les "greus dificultats" que estan passant moltes famílies de les Illes. "Al seu torn s'intenta ajudar als Ajuntaments que necessiten d'un especial suport en un moment en el qual també estan travessant seriosos dificultats", ha afegit.

"És una alegria presentar aquesta primera convocatòria que tindrà continuïtat amb una aportació anual de 10 milions d'euros per a la rehabilitar aquelles zones que, pel motiu que sigui, han quedat obsoletes", ha afirmat. En aquest punt, el cap de l'Executiu balear ha destacat "la importància que té el concepte de rehabilitació en una Comunitat com la nostra, en què el territori és limitat i fràgil".

Per la seva banda, Carbonero ha animat a la Consistoris que es "involucrin" i comencin redactar projectes perquè, una vegada es presenti una nova línia d'ajudes, puguin posar en marxa les obres com més aviat, i alhora ha destacat l'aposta decidida del Govern per "avançar en la idea de renovar i rehabilitar barris".

AJUNTAMENTS QUE REBRAN AJUDES

Per illes, els 14 projectes que s'executaran a Mallorca rebran 6,8 milions d'euros en concepte de subvenció, generant 9,5 milions d'inversió. En concret, les ajudes es destinaran als següents projectes: Àrea de rehabilitació integral a Calvià Vila; rehabilitació i millora del centre urbà de Puigpunyent; embelliment i millora de diversos carrers del nucli urbà de Sant Llorenç des Cardassar; millora d'accessibilitat i qualitat d'espais públics en Lluc, Escorca; rehabilitació de la barriada dels Rotgetes de Canet, Esporles; adequació de les infraestructures de la urbanització de Gotmar del Port de Pollença i el projecte de millora de diversos espais del nucli antic de Sa Pobla.

A més també han obtingut subvencions les sol·licituds presentades per al condicionament i embelliment de la zona Des Cos de Petra; rehabilitació del nucli antic de Lloret de Vistalegre; millores diverses en el nucli de Biniali, Senselles; reforma de la Plaça Santa Catalina Tomás, Llucmajor; soterrament del cablejat de la Plaça Església de Binissalem; remodelació del carrer Josep Calafat i part de la Plaça Església, Santa María del Camí i la reforma del carrer D'és Moll, al municipi de Santa Eugenia.

Per la seva banda, a Menorca es realitzaran 5 projectes per un import total d'ajuda de 4,17 milions d'euros; que suposen una inversió generada total de 4,8 milions d'euros. Les ajudes es destinaran a la rehabilitació i dinamització social, econòmica i urbana del centre històric de Maó; millora dels serveis i pavimentació de carrers i places del nucli antic Donis Mercadal; millora de l'àrea delimitada per a diversos carrers de Ferreries; la rehabilitació urbana de Camí Nou d'Alaior i al projecte de rehabilitació integral i millora del barri de Dalt Sa Quintana de Ciutadella.

Així, l'únic projecte de Formentera té un cost de 1250.000 euros, dels quals 750.000 seran finançats amb l'ajuda de Llei de Barris i es destinaran a la dotació d'infraestructures en el nucli de 'El Pilar de la Mola', mentre que a Eivissa s'atorgaran 613.614 euros per al desenvolupament d'una iniciativa que té un cost total de 679.263 euros, per a una intervenció al Barrio de Sa Penya.