16 de octubre de 2019
20 de març de 2009

El 25% de la població de Balears pateix algun tipus d'al·lèrgia

PALMA DE MALLORCA, 20 Mar. (EUROPA PRESS) -

Un 25% de la població de les Balears té algun tipus d'al·lèrgia, i, en aquesta època de l'any, el 50% de les consultes al metge de capçalera estan relacionades amb aquestes patologies, segons la Conselleria de Salut. A tota Espanya hi ha al voltant de sis milions d'al·lèrgics al pol·len.

En general, la incidència de les al·lèrgies (rinitis al·lèrgica) està augmentant a tot el món, i són ja 500 milions les persones que les pateixen. Tot i que no se sap què causa aquesta evolució, s'apunta a la contaminació ambiental. I els experts asseguren que repercuteixen en la qualitat de vida, el rendiment escolar i la productivitat laboral.

Així, les al·lèrgies primaverals que arriben cada any per aquestes dates comencen a manifestar-se des de fa uns dies a Balears, de manera encara tènue, amb baixos índexs de pol·len de les quals més solen afectar, les gramínies i l'olivera, tot i que la seva temporada d'incidència alta sol estendre's entre abril i juny, segons ha explicat a Europa Press la doctora Mª Maite Hernández, otorinolaringòloga de Son Dureta.

Les que ja estan començant a afectar són les pol·linitzacions del xiprer i la parietària, una mala herba molt estesa que es considera "persistent més que intermitent" en relació amb la incidència de les al·lèrgies, ja que es troba en l'atmosfera entre febrer i octubre.

Aquesta especialista en al·lergologia ha precisat que la incidència de les al·lèrgies no es dóna en tots els llocs de manera simultània i, tot i que algunes informacions assenyalen que ja s'està començant la temporada, es deuen que a la península sí que aquesta ocorrent, mentre que a Balears "els pòl·lens no estan excessivament alts de moment", va aclarir.

En qualsevol cas, ha recordat que, tot i que socialment sempre se li sol donar més importància a les al·lèrgies que provoca el pol·len, en el nostre arxipèlag la incidència més gran d'aquest tipus de problemes mèdics correspon als àcars, que estan actius tot l'any, però que tenen "dos pics", a la primavera i tardor.

A aquests diminuts animals els agrada la humitat i només desapareixen quan aquesta no supera valors relatius del 50%; mentre que a Balears "moltes vegades supera el 70%", fins i tot a casa; amb la qual cosa, és difícil desfer-se d'ells. Per obtenir bons resultats, l'al·lergòloga va recomanar l'ús de deshumidificadors.

Per prevenir els efectes al·lèrgics del pol·len, s'aconsella ventilar les cases únicament a primera hora del dia i cap al tard, usar aparells d'aire condicionat que disposin de filtres [antipolen], viatjar en cotxe amb les finestres tancades, anar de vacances a zones que hi hagi una baixa concentració d'aquesta substància, i descartar els passejos pel camp.