19 de junio de 2019
23 de setembre de 2010

29-S.- Foment i sindicats garanteixen el 50% de connexions entre Balears i la Península durant la vaga

MADRID, 23 Sep. (EUROPA PRESS) -

Els serveis mínims de transport acordats pel Govern i els sindicats per a la vaga del 29 de setembre garanteixen el 50% de connexions entre la Península i Balears, Canàries, Ceuta-Melilla, i entre aquests destins, i el 10% dels vols previstos entre aeroports peninsulars.

L'acord tancat a la matinada d'aquest dijous pel Ministeri de Foment i CCOO i UGT és el primer que s'aconsegueix davant d'una vaga nacional. A més, es tracta d'un pacte global, per a totes les maneres de transport competència del Govern espanyol.

Així, l'acord preveu en el sector aeri mantenir el 20% i el 40% dels vols internacionals inicialment programats per a aquesta jornada i el 20% de les circulacions de trens d'Alta Velocitat (AVE).

Pel que fa als enllaços internacionals, inclouen un 10% dels vols previstos amb la UE (amb les capitals europees a més de Milà, Frankfurt i Zuric) i el 40% de les connexions amb la resta dels països, segons ha explicat en roda de premsa el secretari general de Transports, José Luis Cachafeiro, després de signar l'acord amb els sindicats.

Així, la programació de serveis mínims de transport per a la jornada de vaga finalment preveu enllaços internacionals, que eren totalment exclosos de la proposta inicial formulada pels sindicats. A més, asseguren que en la seva concreció es garantirà l'equilibri i l'equitat entre companyies aèries espanyoles i estrangeres.

En matèria ferroviària, destaca el fet de la inclusió de trens AVE en serveis mínims, juntament amb els de Rodalies. En canvi, no s'estableix la circulació de cap altre tren de Llarga Distància, ni de regionals.

Així, en el cas de l'AVE l'acord estableix la circulació del 20% del total de trens habituals, mentre que per a Rodalies s'ha fixat una mitjana del 25% que s'elevarà fins al 30% en l'hora punta del matí (entre les 6.00 i les 9.00 hores) .

Pel que fa a transport en autobús, circularan entre una i tres connexions (anada i tornada) entre les diferents ciutats en funció del nombre de freqüències diàries que comptin habitualment.

JORNADA DE VAGA TRANQUIL·LA.

El secretari general de Transports i els representants de CCOO I UGT van coincidir a manifestar la seva "satisfacció" per la consecució d'un acord que, segons van destacar, permet compatibilitzar el dret de vaga amb el dret a la mobilitat dels ciutadans i que, segons l'alt càrrec de Foment, "garanteix tranquil·litat de cara a la jornada de vaga".

L'acord es va arribar a a les 2.00 hores d'aquest dijous, després de dues jornades de negociacions, si bé han estat precises tres hores més perquè les dues parts acabessin de concretar els detalls. Tot ells es va aconseguir en un "complex" treball de consens fet a partir de les propostes presentades per les dues parts.

En aquest sentit, en la roda de premsa posterior a la firma de l'acord, els sindicats van reconèixer que el text final "no és exactament el que van plantejar". "Hem acceptat la inclusió de l'AVE i modificar [lo] plantejat en transport aeri per permetre l'acord", ha reconegut el secretari general de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO

"Hem demostrat que volem que la vaga es desenvolupi dins de la normalitat", ha afegit. "També demostrem que amb la convocatòria de vaga no pretenem fer mal o incomodar als ciutadans", ha apuntat del seu costat el secretari general de la Federació de Transports d'UGT, Miguel Ángel Cilleros.

En aquest punt, dos dirigents dels dos sindicats van apel·lar que l'acord tancat sobre transports a l'àmbit estatal serveixi de "marc" i "trampolí" per aconseguir els corresponents a les diferents comunitats autònomes.