26 de mayo de 2020
12 de agost de 2008

El 62,9% dels treballadors de les Balears canviaria de residència per una ocupació

PALMA DE MALLORCA/MADRID, 12 d'agost (EUROPA PRESS)

Balears, amb un 62,9%, presenta una de les xifres més altes d'Espanya pel que fa a percentatge d'utilitzats que estaria disposat a canviar de residència per un treball, segons un estudi del grup holandès de recursos humans Randstad realitzat entre 50.000 treballadors.

A nivell nacional, el 42,2% dels espanyols viatjaria per motius laborals, tot i que només el 28,2% estaria disposat a canviar el seu lloc de residència per una ocupació, si bé en els dos casos les condicions del trasllat serien determinants per prendre aquesta decisió.

Tant homes com a dones estan disposats a viatjar per motius de treball, si bé ells mostren una major disponibilitat, amb un 48,5%, respecte del 37,1% de les dones. Per al 44,1% de les dones, les condicions del viatge són fonamentals per acceptar el desplaçament, percentatge que es redueix lleument, fins al 41,7%, en el cas dels homes.

Tot i que la mobilitat a Espanya segueix en cotes molt baixes, Randstad destaca que aquesta porta uns anys creixent de manera constant. El 28,2% dels treballadors enquestats en aquest estudi estaria disposat a canviar la seva residència per un treball (ells en un 32,43% dels casos i elles en un 24,82% de les ocasions).

De la mateixa manera que succeïa amb la disponibilitat per viatjar, les condicions són les que determinarien la decisió final dels treballadors, i els homes, en general, es mostren també menys reticents al trasllat (ho farien en un 32,43% de les ocasions davant d'un 24,83% de dones).

Segons l'estudi de Randstad, les zones geogràfiques en les que els treballadors presenten una major disponibilitat a la mobilitat geogràfica són Lleó, on els treballadors amb bona disposició al canvi suposen el 67%, Albacete (65,7%), Jaén i Balears (64%), Badajoz (62,9%), Alacant (54,2%), Santa Cruz de Tenerife (53,4%) i Almeria (51,11%). Per part seva, en Burgos només un 4,1% dels treballadors no és partidari de traslladar la seva residència per treball, xifra que encara és inferior a Huelva, amb el 3,3%.

L'AFANY PER L'HABITATGE EN PROPIETAT, UN OBSTACLE.

Per contra, les províncies amb les taxes més altes de poca disponibilitat al canvi de residència són Barcelona (19%), Castelló (17%), Còrdova (16%), Madrid (17,5%), Sevilla (14%), Tarragona (13%), València (18%) o Saragossa (20,8%).

Els experts de Randstad atribueixen l'escassa preferència dels espanyols per la mobilitat geogràfica a diversos factors, ens els que citen la cultura i el concepte de família, la tradició de casa en "compra", la dificultat en diversos trams d'edat per canviar de lloc de treball, l'ocupació de la parella o la inseguretat de no conèixer quins seran les condicions de retorn en un futur.

Els més predisposats a canviar de residència són els joves, recent titulats i amb un gran interès per desenvolupar un aprenentatge ràpid. Randstad assenyala que això sol estar associat a treballs de tipus tècnic en els que noves experiències acceleren la carrera, permetent assumir responsabilitats progressives.