19 de noviembre de 2019
5 de juliol de 2010

El 80% dels comerciants de Mallorca creu que les vendes de juny han estat "pitjors" que en el mateix mes del 2009

Pimeco suspèn a l'activitat comercial del mes passat amb un 4,6

PALMA DE MALLORCA, 5 Jul. (EUROPA PRESS) -

El 80 % dels comerciants de Mallorca considera que les vendes efectuades durant el mes de juny han estat "pitjors" que les realitzades en el mateix mes de l'any passat, mentre que només un 4 % creu que els resultats han estat "millors" respecte a juny del 2009.

Així de desprèn del Baròmetre mensual elaborat per l'Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca (Pimeco), que reflecteix que el 16 % dels comerciants de l'illa ha assegurat que les vendes del mes de juny han estat "iguals" que durant el mateix mes de l'any passat.

En termes intermensuals, Pimeco ha anunciat que les vendes han experimentat un "lleuger repunt" respecte a maig, ja que el 23 % dels enquestats considera que han estat "millors" el juny, mentre que el 36 % ha assegurat que les transaccions han estat "iguals" que les del mes passat.

Així, el 41 % dels comerciants mallorquins creu que els resultats de juny han estat "pitjors" que els de maig, una xifra igual a la registrada a Palma i també a l'àmbit dels pobles de Mallorca.

Pel que fa a la valoració general dels resultats obtinguts durant el mes passat, els comerciants suspenen a l'activitat comercial de juny amb una nota mitjana de 4,6 en el conjunt de l'illa, una qualificació que se situa una dècima per sota de la mitjana dels 12 últims mesos (4,7).

Així, a Palma la nota mitjana en relació amb la venda feta i a l'afluència de clients se situa al 4,7; tres dècimes per sobre de la qualificació registrada el maig (4,4) i una dècima per sobre de la mitjana de l'últim semestre (4,6); mentre que l'en resta de localitats l'increment és de dues dècimes de punt, fins a arribar al 4,5.

En termes interanuals, la nota mitjana de l'activitat comercial en els tres àmbits (Mallorca, Palma i pobles) ha decrescut tres dècimes respecte a la qualificació registrada el juny del 2009, mes en el qual els comerciants van puntuar els resultats amb un 4,9; un 5 i 4,8; respectivament.

Des d'un punt de vista global, Pimeco ha asseverat que durant el mes de juny no ha tingut lloc cap variació significativa que permeti parlar d'un canvi d'orientació en el consum. Alhora, la patronal ha remarcat que les variacions en positiu eren "esperables" al coincidir aquestes amb una major afluència de turistes.

D'altra banda, l'associació de comerciants ha explicat que les vendes s'han sostingut gràcies a la reducció dels preus, una estratègia que "difícilment es podrà mantenir" a causa de sobretot a la pujada de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) del 16 al 18 % en el tipus general i del 7 al 8 % en el reduït, que, una vegada finalitzada la campanya de rebaixes, es traslladarà als preus finals dels productes.