14 de diciembre de 2019
 • Viernes, 13 de Diciembre
 • 25 de maig de 2010

  AMP.- Retallada.- Els alcaldes d'UM asseguren que es veuran "ofegats" si el Govern no els deixa endeutar-se més

  PALMA DE MALLORCA, 25 May. (EUROPA PRESS) -

  Els alcaldes d'UM van assegurar avui que no arribaran "a finals d'any" si el Govern espanyol els prohibeix seguir endeutant-se, ja que sostenen que assumeixen moltes competències que no corresponen als consistoris i per les quals no perceben cap retribució econòmica, el que sumat a la seva falta d'ingressos provoca que es vegin "ofegats" amb la despesa corrent.

  Així ho van asseverar avui en roda de premsa els alcaldes d'aquesta formació d'Alcúdia, Miquel Llompart; Porreres, Bernat Bauzà; i Andratx, Isabel Alemany; els qui van estar acompanyats pel president d'UM, Josep Melià. Els nacionalistes van comparèixer davant dels mitjans per denunciar la difícil situació en la qual es troben després de l'aprovació del Reial decret Llei, que recull entre les mesures per reduir el dèficit públic la prohibició que els ajuntaments puguin acudir al crèdit públic o privat a partir entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2011 per finançar-se.

  Els alcaldes d'UM van sostenir que els consistoris han arribat a una situació "insostenible" en què es veuen obligats a endeutar-se per poder seguir oferint serveis a la ciutadania i han indicat, en aquest sentit, que si se'ls nega la possibilitat de recórrer als crèdits no podran pagar als seus proveïdors, el que repercutirà en el minvament dels serveis que presten.

  "Si l'Estat ofega als ajuntaments, no ens quedarà un altre remei que agafar un avió un dia a anar-nos-en tots a Madrid a lliurar les claus. No es pot aguantar ni un dia més aquesta situació", ha dit l'alcalde de Porreres.

  Bauzá ha apuntat que els ajuntaments han rebut aquest any entre un 25 i un 30% menys de finançament de l'Estat respecte a altres anys. Alhora, ha assenyalat que el Govern espanyol destina als consistoris un pressupost d'uns 950 euros per habitant, mentre que la mitjana europea està en 2.550 euros.

  L'edil 'uemita' ha destacat que entre el 35 i el 40% de les despeses que tenen els ajuntaments corresponen a serveis en els quals no tenen les competències però que es veuen obligats a assumir-los, com ara escoles, Protecció Civil, sanitat, seguretat, neteges de camins, jutjats de pau, benestar social o bombers, entre d 'altres.

  Per aquesta raó, ha destacat que UM ha iniciat una "fort" campanya reivindicativa amb l'objectiu d'aconseguir que els ajuntaments només assumeixin les competències que realment els competeixen, així com per obtenir el finançament "necessària" per part d'Estat per portar a terme la seva activitat i perquè els tornin el pressupost que els ha retirat aquest any amb la finalitat de poder complir els pressupostos que van realitzar a inicis d'aquest exercici. Així, ha insistit que acudiran a les institucions "que faci falta" perquè han arribat a una "situació que no es pot aguantar ni un dia més".

  D'altra banda, ha criticat que actualment els consistoris realitzen el paper de "caixa" per al Govern balear, ja que es veuen obligats a avançar moltes subvencions que ofereix l'executiu autonòmic, del qual reben els diners "un any després", com ara les ajudes de la llei de dependència. L'alcaldessa d'Andratx ha postil·lat que, a més, els consistoris han d'assumir els interessos dels préstecs que sol·liciten.

  Alhora, va recalcar els problemes que tenen els ajuntaments per pagar als seus proveïdors. En aquest sentit, Alemany ha precisat que hi ha empreses que no volen prestar serveis als consistoris perquè tarden "un any" a pagar, i va posar com a exemple el cas de les gasolineres d'Andratx que es neguen a atendre als cotxes que depenen de l 'Ajuntament.

  Melià va incidir en el fet que el Govern va prometre que escometria la reforma del sistema de finançament dels ens locals i, en comptes d'això, han agreujat la seva situació al no deixar-los endeutar-se.

  D'altra banda, Bauzà ha subratllat que la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (Felib) ha de ser "un òrgan reivindicatiu" i no de "submissió" per defensar els interessos dels ajuntaments. Així, ha indicat que UM mostrarà el seu rebuig davant del pla d'ajust del Govern i, especialment, contra la mesura que prohibeix el seu endeutament, a la reunió que mantindran dijous que ve amb els representants de la Felib.

  RESPOSTA DE SÒCIES

  Davant de l'advertència dels alcaldes 'uemites' que si no els deixen endeutar-se hauran d'acudir a Madrid a "lliurar les claus" dels consistoris, el delegat del Govern a Balears, Ramon Socias, va respondre "que les portin".

  Així de contundent es va mostrar Sòcies, qui ha afegit que molts alcaldes d'UM "s'han ofegat ells sol sense necessitat que els ajudés el Govern". Així, va puntualitzar que "no es preocupin" perquè recolliran les claus dels ajuntaments amb "responsabilitat institucional".