11 de noviembre de 2019
29 de juliol de 2009

AMPL-Cambra de Comerç augura que l'economia balear no creixerà fins al 2011 i pronostica un augment del -2,8% en 2009

Adverteix que Balears no crearà ocupació fins que registri un creixement anual del PIB d'entre un 1,2 i un 1,5%

PALMA DE MALLORCA, 29 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'economia balear registrarà aquest any un creixement negatiu del 2,8%, respecte del 0,5% d'increment positiu el 2008, segons va vaticinar avui la directora d'Estudis de la Cambra de Comerç de Mallorca, Cati Barceló, qui ha advertit que les illes no crearan ocupació fins que registri un creixement "sostingut" (anual) del PIB d'entre un 1,2 i un 1,5%.

En una roda de premsa en la qual la Cambra de Comerç va presentar les seves 'Reflexions de la Situació Econòmica Actual', el president d'aquest òrgan, Joan Gual, va vaticinar que l'economia balear no creixerà fins al 2011, si bé aquest any ho farà de manera "feble", de manera que, de moment, no se sap quan es començarà a generar llocs de treball a l'arxipèlag.

Així, Barceló ha assenyalat que mentre que en el primer trimestre d'aquest any el PIB de les Balears ha registrat un creixement negatiu de l'1,8%, durant el segon trimestre s'ha produït un increment del -2,8%. Concretament, el sector més perjudicat ha estat el de la construcció amb un creixement negatiu del -9,5%, seguit de la indústria (-6,3%) i serveis (-1,8%).

D'aquesta manera, aquests tres sectors han decrescut en el segon trimestre, en relació amb el primer, quan la construcció va experimentar un increment negatiu del -6,5%; la indústria del -5,1% i els serveis del -1,2%.

D'altra banda, ha informat que actualment, el 24% dels empresaris de les Balears consideren que el seu volum de negoci augmentarà durant el tercer trimestre d'aquest any, respecte del 17% del trimestre passat, a causa que mantindran sense canvis l'ocupació i la inversió. A més, al voltant de vuit de cada 10 empresaris de l'arxipèlag vaticina que mantindrà el mateix número d'ocupacions, mentre que set de cada 10 considera que també mantindrà la seva inversió.

"SEGURETAT JURÍDICA" EN MATÈRIA DE TERRITORI

Alhora, ha advocat per orientar la formació professional als nous productes turístics, ja que ha avisat que "si els recursos humans no estan preparats per a aquesta especialització, difícilment podrem competir amb altres destinacions". D'altra banda, ha remarcat que hi ha d'haver "seguretat jurídica", de manera que, segons la seva opinió, les "regles del joc" pel que fa al territori han de ser "clares", ja que, actualment, existeixen moltes normatives i "fronts oberts" i un empresari turístic "desconeix si el seu projecte es podrà fer o no".

D'altra banda, va recalcar que per poder competir amb "total tranquil·litat" amb altres destinacions, s'han de garantir les connexions aèries amb Balears i, en aquesta línia, ha criticat que el 65% de les aerolínies que operen a les illes són estrangeres i, per tant, "fa por" pensar els efectes que pot tenir a les illes les "convulsions de tipus financer, econòmic i organitzatiu" que, en un moment donat pugui tenir una companyia que tingui la seva seu al Regne Unit o Alemanya". "Aquestes aerolínies tenen un vincle més feble i molt més vulnerable que les companyies amb seu a Palma", ha sostingut el president de la Cambra de Comerç de Mallorca.

Gual ha insistit que en 2011 començarà a recuperar-se l'economia balear, tenint en compte que ara mateix, s'està "sanejant" el sistema financer internacional, després que, segons la seva opinió, s'hagin "depurat tots els errors que es van cometre" els últims anys. Així, va augurar que la recuperació de l'entorn internacional va a tenir efectes positius sobre el turisme balear que, "al millor, es recupera abans que la resta d'Espanya".

Per tant, va estimar que ja es pot parlar de "post-crisis", escenari en el qual Balears "ha de treballar per mantenir la seva quota turística de sol i platja i jugar fort per consolidar els nous productes que s'estan consolidant i anar cap a nous mercats", amb la finalitat de fer front als destins competidors que han aprofitat l'actual situació econòmica per introduir millores.

SITUACIÓ ECONÒMICA EN 2009

Precisament, la directora d'Estudis de la Cambra de Comerç ha destacat que fins a maig d'aquest any, va arribar un 12,2% menys de turistes que en el mateix període del 2008, després d'arribar a la xifra de 3,17 milions (1,17 milions d'alemanys, 721.200 britànics i 638.900 espanyols), si bé ha indicat que la despesa turístic s'ha reduït en un 0,1% durant el primer semestre, fins a situar-se en 3.427 milions d'euros.

Així, la despesa mitjana per persona i dia entre gener i juny ha arribat als 104,1 euros, fet que suposa un 3,8% més que el 2008 (100,3 euros) i un 9,1% superior a la mitjana nacional (95,4 euros).

D'altra banda, Cati Barceló ha indicat que durant els sis primers mesos del 2009, la matriculació de camions i furgonetes va disminuir un 54,3%; l'Índex de Producció Industrial s'ha reduït en un 23,2%, mentre que l'Índex de Preus Industrials es va incrementar un 2,5%, el que "va restar competitivitat a les empreses".

Respecte a la població ocupada, va disminuir un 7,4% entre gener i maig, en relació amb el mateix període del 2008, fins a arribar a la xifra de 467.900 persones amb ocupació a Balears. Per part seva, l'atur va continuar augmentant en el primer semestre del 2009 en un 105,4% de mitjana, fet que suposa que s'han registrat 109.300 aturats de mitjana mensual, situant la taxa d'atur al 18,15%, superior a la mitjana nacional (17,92%).

Pel que fa al comerç exterior, Barceló va revelar que de gener a març, les exportacions productives van disminuir un 0,1%, mentre que les totals, en les que s'inclouen les partides distorsionants (motors d'avions i embarcacions i el petroli) van augmentar un 17,3% (376,1 milions d'euros), davant de la reducció de l'1% el 2008.

MILLORA DEL DÈFICIT EXTERIOR

Per contra, les importacions totals van disminuir un 30,1% , tot i que si es descompten les partides distorsionants suposa una reducció del 22,5% (145,1 milions d'euros). Aquesta caiguda de les importacions va suposar una millora del dèficit exterior sense partides distorsionants, que s'ha situat en 37 milions d'euros, el que va significar un descens del 53,2%, respecte al 2008.

D'altra banda, ha informat que entre gener i abril del 2009, la superfície a construir s'ha reduït un 41,9%, mentre que la compravenda d'habitatges entre gener i maig va disminuir un 49,1% fins a arribar a la xifra de 3.096 pisos, cosa que representa l'1,8% del total nacional.

Alhora, Barceló va revelar que durant els primers tres mesos, es van iniciar 956 habitatges, el que va suposar una disminució del 59,7%, en relació amb 2008, mentre que es van acabar 1.985, un 40,2% menys que l'any passat.