30 de septiembre de 2020
20 de desembre de 2010

AMPL.- El dèficit de les Balears al tancament del tercer trimestre del 2010 se situa en l'1,87%, segons el Govern

MADRID, 20 Dic. (EUROPA PRESS) -

Balears ha tancat el tercer trimestre de l'any amb un dèficit pressupostari no financer de l'1,87% sobre el PIB regional, segons les dades difoses pel Ministeri d'Economia i Hisenda.

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va avançar aquest dilluns que les comunitats autònomes van concloure el tercer trimestre amb un dèficit de l'1,24% del PIB, dins de l'objectiu previst, que preveu que els governs autonòmics tanquin l'any amb un dèficit del 2,4%

Amb això, Balears es col·loca per sobre de la mitjana del conjunt d'autonomies i és la quinzena comunitat amb major índex de dèficit, si bé es manté en el tercer trimestre per sota de la franja del 2,4% fixat com a objectiu d'estabilitat i no sobrepassa el 2%.

En la primera roda de premsa per oferir les dades de l'execució pressupostària de les comunitats, Salgado ha indicat que el dèficit de les regions va arribar als 13.061 milions d'euros en el tercer trimestre.

Per comunitats autònomes, les dades mostren que el desequilibri és moderat en la major part dels casos, com ho demostra el fet que 15 comunitats mantinguin un nivell de dèficit per sota del 2%.

Les dades de l'Executiu central assenyalen que el PIB regional a Balears és de 26.353.695 milions d'euros i el percentatge que representa al PIB nacional es xifra en un 2,5%.

ELS INGRESSOS CAUEN UN 18,3% I LA DESPESA ES REDUEIX UN 7,13%

L'informe del Ministeri d'Economia sosté que en aquest període els diferents conceptes d'ingressos a l'arxipèlag balear han baixat un 18,3% respecte a l'any passat mentre que les despeses efectuats han caigut un 7,13%.

A l'apartat tributari, la recaptació d'impostos indirectes ha baixat un 9,65% --amb especial menció als ingressos procedents de l'IVA que pateixen una caiguda del 20,4%-- mentre que els directes baixen un 24,9%, especialment en el referent a la recaptació de l'IRPF la disminució es xifra en un 27,38%.

En contraposició, l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats ha crescut un 8,48% i la recaptació sobre Successions i Donacions ha augmentat un 0,9%.

Respecte a les despeses, les partides dedicades a l'apartat de personal es redueixen un 3,3% i les despeses corrents en béns i serveis cauen un 19,12%. Front a això, les despeses financeres van pujar un 27,6% i les transferències corrents creixen un 3,92%.

A més, les inversions reals es van reduir en un 33,3% i les operacions de capital van caure un 12,57%. D'altra banda, les operacions no financeres han baixat un 4,78%.