25 de mayo de 2020
11 de desembre de 2008

AMPL.- Estaràs acusa Antich de fer "entreguisme" a Madrid i li reprotxa l'absència de mesures anticrisi

PALMA DE MALLORCA, 11 de desembre (EUROPA PRESS)

La presidenta del PP balear, Rosa Estaràs, va acusar al president del Govern, Francesc Antich, de fer "entreguisme" al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, i li va reprotxar l'absència d'un pla anticrisi, recordant que la seva formació és partidària d'una reducció de tres punts en el tram autonòmic de l'IRPF, una mesura que suposaria un estalvi de 50 milions a la butxaca dels ciutadans.

Aquesta mesura fiscal forma part de la bateria d'esmenes que el PP va presentar al decret llei de mesures tributàries, convalidació del qual va aprovar per assentiment el Parlament el passat 4 de novembre, i que va dirigit a potenciar l'activitat productiva i a protegir als col·lectius més vulnerables a la crisi. Malgrat el suport que va donar PP al decret, Estaràs va lamentar que "el que a Balears ens dóna Antich, Zapatero ens el treu a Madrid".

Així ho va assenyalar durant el brindis de Nadal que va celebrar el PP aquest matí, durant el que la seva presidenta va instar a Antich a "posar-se les piles" per fer efectives les tretze mesures que va anunciar per injectar liquiditat a les empreses i iniciar nous projectes en infraestructures. En aquest punt, va considerar que la deducció en el pagament de l'IRPF és una mesura "molt positiva" que permetria als contribuents disposar de més liquiditat per afrontar les crisis.

Tot i això, la falta de temps farà que el Parlament vegi aquesta esmena, i altres, en el pròxim període de sessions, que començarà l'1 de febrer de 2009, de manera que, d'acceptar-se, no es faran efectives fins al març. Estaràs va qualificar "d'inacceptable" que el Govern no vegi com alguna cosa "urgent" adoptar rebaixes fiscals i, en aquest sentit, va assenyalar que la reducció d'alguns impostos a Balears es veu compensat "a l'alça" per l'augment de la pressió fiscal aprovada pel govern Espanyol.

Així, Estaràs va assegurar que el Govern va rebutjar ahir debatre les esmenes del Grup PP a la sessió plenària dedicada als pressupostos de la setmana que ve perquè "semblarà una llei d'acompanyament". "Què Hi fa el que sembli!", va exclamar la líder del PP, per a qui el que passa és que el Govern no vol aprovar aquesta rebaixa de l'IRPF, i per això endarrereix la seva discussió.

En aquest context, va emplaçar al Govern a retallar llocs d'alts càrrecs i congelar salaris de funcionaris, ja que "cal que l'administració disposi de liquiditat" per ajudar als col·lectius més vulnerables com els discapacitats, exclosos socials, immigrants i aturats. "Ha de ser una prioritat per a l'executiu ajudar a aquestes persones", va emfatitzar Estaràs, que va exhortar a Antich a "governar", en lloc de "sobreviure".

Estaràs va repassar el conjunt d'assignatures pendents com la falta de finançament per a les carreteres o el ferrocarril, i va criticar que el president no tingui la "valentia" d'enfrontar-se a Zapatero, qui va prometre el nou sistema de finançament per a gener de 2009 i Balears segueix a data d'avui a la cua en inversions, sense un finançament justa, exclosa del sistema de cogestió aeroportuària i que no té partides per a Dependència.

Per tot això, va anunciar que el PP "estén la mà" al Govern per posar en marxa les mesures necessàries per afrontar la crisi, i tot això, va dir, "sense voler fer enfadar al president, que sembla que quan el PP fa oposició, Antich ens renya", va postil·lar Estaràs, a qui Antich es va dirigir dimarts passat durant el ple en la Cambra per demanar-li que deixés de "renyir-li" en les seves exposicions als diputats.

Al tradicional brindis de Nadal va haver aquest any una escassa presència de dirigents i membres populars. Van acudir Francesc Fiol, Joan Flaquer, Guillem Estarellas, Catalina Cirer, José Ramon Bauzà, Carlos Simarro o Antonia Estarellas.