25 de mayo de 2020
19 de setembre de 2008

AMPL.-El Govern subvencionarà la píndola de l'endemà per lluitar contra els embarassos no desitjats

PALMA DE MALLORCA, 19 de setembre (EUROPA PRESS)

El Consell de Govern va aprovar avui el Decret que regula la prescripció i dispensació gratuïta, en els centres de salut i hospitals públics de les Balears, de l'anomenada 'píndola de l'endemà' amb la finalitat de lluitar contra els embarassos no desitjats ja que la Comunitat posseeix una taxa superior a la mitjana estatal pel que fa a la pràctica d'avortaments.

Així ho va explicar en roda de premsa posterior i durant la seva primera compareixença com a portaveu de l'executiu balear, Joana Barceló, qui, a més va assenyalar que la dispensació del medicament sempre es farà sota la decisió del facultatiu i que la mesura forma part del conjunt d'actuacions multisectorials dirigides a aconseguir una bona educació sexual de la joventut.

La mesura, que es correspon amb una promesa que va fer el president del Govern, Francesc Antich, en la campanya electoral dels comicis autonòmics del 27 de maig, inclou una "vessant educativa" ja que el metge no es limitarà a dispensar-la, segons va explicar la portaveu del Govern, sinó que, a més, informarà i orientarà a la dona sobre els diferents mètodes anticonceptius generals i els serveis d'orientació sexual existents a Balears.

En aquest sentit, Barceló va indicar que s'està finalitzant l'elaboració d'una "guia d'ús" dirigida als professionals sanitaris perquè "s'avanci en la tasca de prevenció".

La també consellera de Treball i Formació del Govern va recordar que el passat Executiu balear "ja havia preparat el decret" per dispensar aquest medicament però l'acció "no va ser portada a la pràctica" malgrat que les xifres d'interrupcions voluntàries de l'embaràs "s'han incrementat any rere any".

Així, Barceló va assenyalar que el 2006 es van produir 14 avortaments voluntaris a les Illes per cada 100.000 dones de 14 a 44 anys, davant la mitjana de l'Estat que se situa en 10,62. Alhora, en els últims deu anys, la xifra anual de parts en joves de 19 anys o menys ha experimentat un creixement, d'un 72 % a Balears davant un 22,64 en el conjunt nacional.

La gratuïtat de la píndola dóna compliment al principi d'universalització de l'assistència sanitària d'accés de tots els ciutadans en condició d'igualtat, la qual cosa elimina les dificultats de caràcter econòmic.

Barceló va posar èmfasi en què la utilització del medicament és únicament per a usos esporàdics i "situacions d'emergència". Així, està indicada en els casos d'ús incorrecte o incidències amb altres mètodes anticonceptius, quan es dóna una interrupció del tractament anticonceptiu oral per més temps del qual permet per garantir la seva efectivitat o quan es produeix l'expulsió del DIU coincidint amb un coit de risc.

Alhora, s'aconsella en casos de violació, ús recent de fàrmacs teratògens o relacions sota circumstàncies que puguin alterar l'estat de consciència.

El finançament de la dispensació de la píndola és assumida per la Comunitat Autònoma i forma part de la fa poc creada cartera de serveis complementaris als del conjunt del Sistema Nacional de Salut (SNS).