29 de enero de 2020
3 de juny de 2009

AMPL.- L'activitat del Tribunal d'Arbitratge i Mediació ha crescut un 75% des que ha començat la crisi

El mes de maig passat ha registrat la xifra rècord d'obertura d'expedients des que el Tamib ha obert en 1996, amb 1.066 nous casos

PALMA DE MALLORCA, 3 Jun. (EUROPA PRESS) -

L'activitat de la Fundació Tribunal d'Arbitratge i Mediació de les Illes Balears (Tamib) ha crescut un 75% si es compara el volum d'expedients oberts en el que portem d'any, amb el mateix període del 2007, mentre que el repunt és del 43% si la comparació s'estableix amb el període gener-març de l'últim exercici.

Així ho va avançar avui la presidenta d'aquest òrgan participat pels sindicats UGT i CC, així com per la patronal CAEB, Isabel Guitart, qui ha precisat que les demandes més habituals es deuen a l'extinció de contractes i a la reclamació de quantitats i, tot i que en els últims mesos es va incrementar el volum de desacords -- sobretot en el segon cas--, també ha assenyalat que el volum del 47% en els acords tancats --en els conflictes col·lectius, el 38%-- és "molt raonable", donada la conjuntura actual.

Només el mes de maig passat es van obrir altres 1.066 expedients, una xifra rècord des que s'ha obert el tribunal en 1966 i que els seus responsables van atribuir que molts treballadors fixos discontinus van interposar denúncies com a mesura preventiva davant el retard a ser cridats a les seves respectives empreses per treballar en la temporada turística, el que els permet una millor posició davant un acomiadament improcedent i per al qual només tenen un termini de 20 dies.

Guitart va presentar la 'Memòria 2008' d'aquesta entitat extrajudicial, en un acte que va tenir lloc a la seva seu de Palma, al qual hi va assistir la consellera de Treball i Formació, Joana Barceló, a més del vicepresident del Tamib, Gabriel Rosselló; el secretari, Manuel Pelarda; i el tresorer, Ginés Díaz. Els qui van detallar que el perfil dels usuaris correspon a persones no qualificades amb entre 1 i 5 anys d'experiència.

Segons els resultats totals del 2008, el Tamib va atendre un total de 9.449 expedients, fet que suposa un repunt d'activitat del 43%, ja que un any abans es van processar 6.592 denúncies. Això suposa, al seu torn, el major increment interanual des que existeix, dels quals un 43% corresponen a extinció de contractes i un 42% a reclamacions de quantitat.

En el primer cas, cal assenyalar que l'any passat ha estat freqüent que les causes d'acomiadament esgrimides per les empreses "no estiguessin ben argumentades", segons va detallar Pelarda. Es tracta d'un factor que, si es denuncia davant del Tamib, pot ser causa que la indemnització original es vegi doblada o, fins i tot triplicada, de manera que es converteixen en la primera causa de demanda.

Per sectors d'activitat, la conflictivitat va castigar les empreses públiques, el que va provocar que l'es disparessin un 71,42% els conflictes col·lectius gestionats pel tribunal d'arbitratge, al passar dels 42 que ha registrat el 2007 als 72 que es van donar el 2008. Una tònica que, a més, es reflecteix en el cas dels individuals, que també han registrat un increment del 42%.

MÉS EN LES EMPRESES PÚBLIQUES

En total, les empreses públiques van concentrar 29 de les 72 situacions conflictives que es van donar a Balears el 2008, tot i que també es va donar una incidència important en altres sectors, com el del transport i el sanitari. I, del total de convocatòries de vaga, s'ha arribat a acord al 56% dels casos, destacant entre els quals hi ha el que va afectar als bars i cafeteries de l'Aeroport de Son Sant Joan (Palma).

Per illes, les demandes davant el Tribunal d'Arbitratge i Mediació van afectar d'una manera més intensa a Eivissa i Formentera, amb un increment del 50% en les denúncies interposades, que de 647 van passar a 1.107. En termes absoluts, ha estat Mallorca la que més expedients va concentrar, amb de 7.770, respecte dels 5.483 comptabilitzats tan sols un any abans. També ha estat significativa la pujada detectada a Menorca, que ha arribat a les 572 demandes, davant de les 412 del 2008.

MENORCA JA TÉ TANTES DEMANDES COM EN 2009

Una quantitat que està a punt de ser sobrepassada, doncs, en els cinc primers mesos del 2009, l'illa ha arribat a precisament les 412 demandes. En canvi, a les Pitiüses, aquest any s'està percebent un descens de l'increment, amb 443 processos oberts en els primers cinc mesos, respecte dels 383 que es van iniciar en el mateix període del 2008, fet que suposa un creixement del 15,66%. Important, però menys accentuat.

Davant aquesta situació, la consellera Barceló va agrair l'esforç fet pel Tamib, especialment, en un moment que "no és fàcil" i en què "és important tenir espais de referència on es construeixin acords", ha remarcat. Per part seva, Guitart ha recordat que el grau de satisfacció dels usuaris del tribunal segueix sent "molt elevat", a l'estar situat en els 82 punts, a pesar de l'important increment en les denúncies interposada, que ha generat més treball a aquesta instància.

Com prova d'això, ha recordat que el Tamib és el tribunal d'arbitratge "de referència" a tot l'Estat espanyol i que és l'únic adaptat a la normativa ISO 9.001, que, precisament, "presta una gran atenció a la qualitat del servei" i, sobre aquesta qüestió, ha destacat que en el seu funcionament quotidià està mantenint la "mateixa eficàcia" que quan tenia menys expedients. Per a això, té una xarxa de 40 mediadors per tot l'arxipèlag, que resolen els expedients en un termini de cinc dies hàbils.