3 de agosto de 2020
22 de juliol de 2010

AMPL.- Més del 8% de les dones ateses per primera vegada en les Unitats de Salut Mental sofreix violència de gènere

PALMA DE MALLORCA, 22 Jul. (EUROPA PRESS) -

El 8,46% de les dones que han estat ateses per primera vegada en les Unitats de Salut Mental d'adults ha patit violència de gènere, que, en la major part de les ocasions, és físic i psicològic.

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, ha presentat aquest dijous a Eivissa l'estudi 'Avaluació de l'Atenció Sanitària Especialitzada davant de la violència de gènere a Balears', que posa en relleu, a més, que la major part de les dones que van patir violència de gènere han estat de nacionalitat espanyola -77,5%-, seguides per les sud-americanes -16,5%-.

Alhora, al 45,62% dels casos els causants d'aquesta violència són els seus exmarits o exparelles, seguits pels qui encara ho són actualment -20,63%-, i els exnuvis -10% dels casos-.

Pel que fa a l'edat, la major part dels maltractaments es produeixen quan les dones tenen entre 51 i 60 anys -16,25%-, seguides per les d'entre 36 i 40 -15%- i entre 26 i 30 anys -13,75%-. A més, la durada d 'aquests casos ha estat en un 45% dels casos d'entre un i cinc anys.

D'altra banda, més de la meitat de les dones estan treballant -55%-, mentre que el 21% està en desocupació, el 8,75% són mestresses de casa i el 5%, jubilades. A més, el 35% dels casos de maltractament es dóna entre treballadores no qualificades.

BASAT EN 1.890 HISTÒRIES CLÍNIQUES

L'estudi, finançat amb fons del Ministeri, basant-se en 1.890 històries clíniques de dones en primeres visites entre setembre del 2008 i el mateix mes del 2009.

Les taxes de dones en la història de les quals clínica consta violència de gènere són Eivissa en un 9,25%; Manacor, 7,74 %; Inca, 8,5%; Son Pisà 11%; Pere Garau, 7,58%; Emili Darder, 5,34%; i Creu Roja, 5,36%.

L'enquesta també determina que un de cada cinc professionals de Salut Mental considera que la violència de gènere no és un problema de salut, així com més de la meitat d'aquests creu que hi ha diferències entre el maltractament i nacionalitat i sobre un 25% planteja divergències per factors com nivell d'estudis o classe social.

Els factors que els professionals opinen que influeix en el baix nivell de detecció de casos de violència de gènere són la falta d'espai físic, el temor a les represàlies i el temor a ofendre a la víctima. En canvi, no creuen significativa la falta de temps, la formació en habilitats del tracte amb la víctima, o la carència de coneixements sobre la matèria, així com de recursos d'atenció a les víctimes.

Més del 70% dels professionals no han assistit a cap acció formativa sobre violència de gènere, tot i que el 90% ho considera necessari. Precisament, la Conselleria ha impulsat un pla per millorar la detecció i el tractament dels pacients que pateixen maltractament.

Alhora, el 45% dels professionals assenyala que es detecten menys de la meitat dels casos de violència de gènere dels quals realment es produeixen i el 80% considera que hauria d'haver un registre específic sobre la matèria.