12 de noviembre de 2019
 • Lunes, 11 de Noviembre
 • 5 de juliol de 2010

  AMPL.- El TS rebaixa de 13 a 5 anys la presó per a Rodrigo de Santos després d'absoldre-li de dos abusos sexuals a menor

  MADRID, 5 Jul. (EUROPA PRESS) -

  El Tribunal Suprem ha rebaixat des dels 13 anys i mig als 5 anys de presó la pena imposada a l'exregidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma Javier Rodrigo de Santos a l'absoldre-li de dos dels quatre abusos sexuals a menors pels quals ha estat condemnat el mes d'octubre passat.

  La sentència de l'alt tribunal estima el recurs de l'exregidor i li absol d'un delicte d'abusos sexuals amb penetració i un altre d'abusos sexuals intentats contra un menor de 14 anys, a l'estimar que no hi ha hagut falta de consentiment per part d'aquest.

  Li absol també del delicte contra la salut pública pel que ha estat condemnat a any i em va donar de presó, a l'entendre l'alt tribunal que l'haixix que posseïa i que ha ofert a un dels menors era per a consum propi.

  Tot i això, el Tribunal Suprem manté la resta de pronunciaments de l'Audiència Provincial de Palma de Mallorca respecte als abusos comesos a altres dos joves, mantenint la condemna a 5 anys per un d'ells i la multa de 3.600 euros pel segon.

  Concretament, l'Audiència de Mallorca va imposar a De Santos una pena de set anys de presó al quedar provat que va cometre un delicte d'abusos sexuals, amb "accés carnal per la via anal", amb un menor de 14 anys.

  Sobre aquesta qüestió, el TS entén que, a més que no hi ha hagut penetració activa per part de regidor, cal tenir en compte que el menor "tenia ja catorze anys" i el tipus d'abús sol nega rellevància "al consentiment formal de qui és menor de tretze".

  "No es tracta tampoc d'una persona privada de sentit o trastorn mental del qual s'abusés. I finalment no apareix en el fet provat res que porti a considerar que un consentiment d'aquest abast s'obtingués per l'acusat prevalent-se d'una situació de superioritat manifesta que coartés la llibertat de la víctima", raona la sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Adolfo Prego.

  AMICS DEL SEU FILL

  Els joves dels quals va abusar De Santos eren germans i amics dels seus fills, a causa que s'havien conegut en les cerimònies de la Comunitat Neocatecumenal a les quals era un assidu l'exregidor. Els menors es quedaven de manera habitual a dormir en el domicili de De Santos, aprofitant aquest les seves estades per abusar sexualment d'ells.

  Així, diverses vegades i durant l'any 2007, segons la sentència, l'exregidor acudia de matinada al dormitori en el qual es trobaven els menors, a un dels quals, de 16 anys, va arribar a fer una fel·lació, mentre que amb l'altre, de 14 anys, va mantenir relacions sexuals completes, per les quals ara ha estat absolt.

  Contra De Santos pesen a més dos anys de presó per un delicte continuat de malversació de cabals públics, després de gastar al voltant de 60.000 euros amb la Visa de l'Ajuntament de Palma en clubs de cites homosexuals.