15 de agosto de 2020
19 de maig de 2010

Antich acudirà dilluns a la compareixença que Montilla farà al Senat per defensar l'Estatut

PALMA DE MALLORCA, 19 May. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Francesc Antich, acudirà dilluns que ve 24 de maig a la compareixença que el seu homòleg català, José Montilla, farà a la Comissió General de Comunitats Autònomes al Senat per defensar l'Estatut i debatre la renovació pendent des de fa més de dos anys dels quatre magistrats del Tribunal Constitucional que elegeix la Cambra.

L'assistència d'Antich, que ha estat confirmada a Europa Press per fonts de l'Executiu balear, podrà tenir lloc perquè els representants de les Comunitats Autònomes tenen l'oportunitat d'acudir a la reunió segons el reglament de la Cambra.

La Mesa del Senat ha rebut el passat 4 de maig la sol·licitud del president català per comparèixer a la Comissió General de Comunitats Autònomes, intervenció que costarà 6.500 euros, el muntant habitual cada vegada que es reuneix aquest fòrum per fer possible l'ús de totes les llengües cooficials.

La Comissió General de Comunitats Autònomes és l'únic òrgan de la Cambra Alta en el qual està permès l'ús del català, l'euskera, el gallec i el valencià, a més del castellà, per la qual cosa per a les seves convocatòries cal contractar a un total de set traductors (dos per idioma excepte per al valencià, que només es contracta un).

Aquests mitjans tenen un cost total de 6.500 euros que permetran que tots els assistents puguin intervenir, si ho desitgen, en qualsevol de les llengües de l'Estat. Gràcies a això, el mateix Montilla podrà fer en català la seva intervenció inicial reclamant la renovació dels magistrats del Tribunal Constitucional mandat dels quals està caducat des de fa més de dos anys.

Aquesta compareixença es realitzarà en ple debat sobre l'ampliació de l'ús de les llengües al Senat. El Ple de la Cambra va aprovar el mes d'abril passat la presa en consideració d'una iniciativa de senadors de tots els grups, excepte PSOE i PP, en aquest sentit que ara es troba en fase d'esmenes.

Aquesta proposta de reforma del Reglament està en fase de negociació per tots els partits. Les condicions inicials del PSOE per donar-li el seu vistiplau és que l'ús de totes les llengües es limiti al Ple de la Cambra i que no s'utilitzi a la sessió de control i les iniciatives legislatives, que no tingui cost addicional i que la mesura no es traslladi també al Congrés.