5 de agosto de 2020
11 de setembre de 2009

Antich es compromet que totes les mesures del Pacte per la Competitivitat estiguin reflectides als Pressupostos del 2010

La comptes públics comptaran amb un annex en el qual quedarà constància de totes les inversions derivades del Pacte

PALMA DE MALLORCA, 11 Sep. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Francesc Antich, es va comprometre avui davant d'empresaris i sindicats que totes les mesures adoptades en els 17 acords del Pacte per la Competitivitat, l'Ocupació i la Cohesió Social estaran previstes en partides concretes dels Pressupostos del 2010, que inclouran un annex en el qual quedarà constància de totes les inversions derivades d 'aquest gran Pacte signat el passat 25 de juny.

Així ho ha informat la portaveu de l'executiu balear, Joana Barceló, després de la creació de la Comissió de Seguiment dels acords del Pacte per la Competitivitat, que s'encarregarà de fer un seguiment dels acords i de dotar-los de contingut pressupostari, amb la finalitat d'aconseguir un canvi de model productiu a Balears, que estigui basat en un desenvolupament sostenible.

Barceló ha recordat que el Govern va començar a treballar en aquest pacte el 2007, a causa que es tenia "clara" la "necessitat de reorientar" el model productiu de les illes per fer-ho "molt més competitiu".

"Les transicions sempre són difícils i més en aquesta ocasió quan el canvi de model s'està fent en el marc d'una crisi que ha posat de manifest els déficit estructurals del nostre model econòmic", ha subratllat.

En aquest sentit, ha apuntat que ara mateix, l'arxipèlag viu les conseqüències d'un model productiu "molt fonamentat en el que és mà d'obra i molt poc fonamentada en la innovació i la formació".

Per aquesta raó, ha remarcat que malgrat que un model productiu "no es canvia d'un dia per a un altre", el Govern té els instruments per aconseguir aquest objectiu i sortir de la crisi "reforçats", a causa que té signat un gran Pacte per la Competitivitat amb les organitzacions empresarials i sindicals de les illes i un nou sistema de finançament autonòmic, que situarà Balears en la mitjana de l'Estat.

A això ha dit que cal afegir un capital humà i unes oportunitats de futur que "cal saber treballar i construir-les" i, d'altra banda, ha insistit que davant de l'actual situació de crisis, l'executiu té clar que en els Pressupostos de l'any vinent prioritzaran totes aquelles qüestions relacionades amb els drets socials i l'economia productiva, que són "dos elements bàsics que lliguen directament amb tot el treball que està fent el Pacte per la Competitivitat".

"El Pacte ha començat en una època en la qual no havia tanta crisi i aquesta s'ha aprofundit, de manera que caldrà resoldre el dèficit de recursos des d'un criteri d'acord a la taula de seguiment del Pacte", ha sostingut la portaveu de l'executiu, qui va detallar que les inversions lligades a aquest gran acord estaran relacionades amb el transport, l'habitatge i la innovació.

D'aquesta manera, ha assenyalat que els acords tancats en el Pacte per la Competitivitat durant els dos últims anys, marquen el camí cap a un "nou model de creixement econòmic consensuat, sostenible i compartit, que representa un punt d'inflexió a Balears perquè, per primera vegada, la política econòmica la disenyem i la construïm entre tots, amb l'objectiu de portar a terme canvis estructurals de futur".

Finalment, Barceló ha indicat que les previsions del Centre de Recerca Econòmica (CRE) que va alertar ahir que l'atur pot convertir-se en un problema estructural a Balears que posarà en risc la cohesió social de les illes, "no són molt diferents a les quals el Govern ha anat dient, a causa que tenim una economia que ha perdut molta competitivitat".

ESTRUCTURA DE LA COMISSIÓ DE SEGUIMENT

La Comissió de Seguiment del Pacte per la Competitivitat, l'Ocupació i la Cohesió Social està composta per quatre vocals en representació del Govern; quatre vocals proposats per les organitzacions empresarials més representatives de les Balears i quatre vocals plantejats pels sindicats.

Concretament, el Consell de Govern va nomenar avui als seus representants a la Comissió, que són el conseller de presidència, Albert Moragues, el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Carles Manera, el conseller de Turisme, Miquel Nadal, i la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago. Així, Moragues ocupa la presidència d' aquest òrgan, mentre que la secretaria està ostentada pel director general de Coordinació Departamental, José Antonio Santos.