3 de marzo de 2021
18 de desembre de 2009

Antich governarà en minoria en no utilitzar el vot de Vicens i descarta eleccions anticipades

Anuncia que intentarà aconseguir acords d'Estat amb el PP i assenyala que cada vegada que voti Vicens, no ho farà un diputat socialista

PALMA DE MALLORCA, 18 Dic. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Francesc Antich, ha anunciat avui que governarà en minoria al Parlament, ja que prescindirà del vot del diputat del Grup Mixt Bartomeu Vicens (ex UM), sobre el qual pesa una condemna de presó de quatre anys i mig per malversació de cabals públics i prevaricació.

Així, el president va anunciar que no trenca les seves relacions amb el Bloc i UM, sinó que en la Cambra autonòmica no comptaran mai més amb el vot del parlamentari del grup mixt, de manera que quan aquest voti, no ho farà un dels diputats socialistes, el que deixa al Govern en minoria en la Cambra a l'empatar en 29 vots amb el PP i AIPF. "Governarem de la mateixa manera que si no estigués Vicens", ha destacat.

En roda de premsa convocada al Consolat de Mar, el president va exigir alhora a Bartomeu Vicens que deixi el seu escó "per dignitat", tenint en compte que només ell pot fer-ho i amb el reglament actual del Parlament balear no és possible expulsar a un diputat, excepte si té una condemna penal ferm, que en aquest cas se li podria inhabilitar. Així, Antich, que ja ha demanat en el passat a Vicens que deixés el seu escó, avui va tornar a solicitar-se'l un altre cop, amb la finalitat que la Cambra torni a "funcionar amb dignitat".

En aquest context, el president ha descartat presentar una qüestió de confiança o convocar eleccions anticipades, ja que aquest seria l'"últim recurs i ara no és el moment de fer-les" i, d'altra banda, ha confirmat que proposarà al president del PP, José Ramon Bauzà, una reunió a fi de poder abordar possibles pactes d'Estat i acords en el futur, tenint en compte que el vot dels populars es converteix en necessari davant de la nova realitat parlamentària, en què el Govern deixarà de tenir el vot de Vicens per tirar endavant les iniciatives

Antich va fer aquest anunci avui, després que aquesta setmana aconseguís aprovar els pressupostos autonòmics per al 2010 amb el vot del Vicens, un fet que ha considerat necessari ja que la ciutadania necessita unes nous comptes que permetin al Govern fer inversions, fer despesa social i afrontar la crisi. "L'objectiu del Govern és treballar per a la recuperació econòmica i regeneració política", ha remarcat, i alhora ha dit que s'ha iniciat un camí de "no tornada".

El president ha destacat que malgrat que Bauzá no ha comparegut a la reunió a la qual li va convocar fa unes quantes setmanes, li tornarà a cridar per intentar arribar a "acords d'Estat en aquelles matèries en les quals sigui possible" i, sobretot, en Lleis com la de Publicitat i Sector Públic, que deurien "tenir el suport d'una gran part de l'arc parlamentari". A més, ha afegit que "tampoc seria just que els populars es beneficiessin d'aquesta situació particular que hi ha al Parlament".

Així, ha dit que si Vicens abandonés l'escó, "tal com li reclamen totes les forces polítiques", ocuparia el seu lloc una altra persona de UM no imputada en cap cas de corrupció i que respondria a la voluntat de "tirar endavant aquest Govern". "El nostre desig és que passés això, perquè donaria molta més estabilitat al treball que cal fer al Parlament i demostraria clarament que hi ha una majoria de ciutadans que donen suport a unes forces polítiques que són les que governen ara mateix", va tancar.

"CASOS DE CORRUPCIÓ DEL PASSAT LEGISLATURA"

El president va voler deixar ben clar que tots els casos de corrupció que s'estan investigant van succeir en el passat legislatura, de manera que a l'actual Govern li estan "afectant aquestes qüestions" en un moment en el qual està intentant adoptar mesures perquè la ciutadania ho deixi de passar "molt malament per qüestions de crisi econòmica".

Així, després de ser preguntat sobre si interpretar que la manifestació de dissabte passat contra la corrupció a Palma era un missatge dels ciutadans perquè se'n vagin els actuals polítics, Antich ha dit que suposa que la població "està cansada de les persones que no han gestionat els diners així com tocava i no amb els altres".

D'altra banda, Antich ha manifestat que no creu que el passat crisi "es tanqués en fals", sinó que, segons la seva opinió, hi haurà una crisi política en les institucions, cada vegada que un dirigent "encreuament el que diu el codi ètic", pactat entre el PSIB, UM i Bloc, que estableix que cap imputat podrà exercir a un càrrec públic, mentre que haurà de dimitir tot aquell imputat sobre el qual s'hagin decretat mesures cautelars o se'n vagi a enfrontar amb un judici oral.

"Amb aquesta idea treballarem i voldríem que treballés tot l'acte parlamentari, perquè aquesta situació afecta de manera important a UM i a altres forces polítiques", ha sostingut, i alhora va recalcar que els 'uemites' tenen la "voluntat clara" de complir el codi ètic amb el portaveu i regidor d'aquest partit a l'Ajuntament de Palma, Miquel Nadal, a qui un jutge li ha retirat el passaport i li ha prohibit sortir d'Espanya per la seva implicació en el cas Maquillatge, fet que suposa suposa una mesura cautelar "important".