18 de enero de 2021
4 de abril de 2008

Antich subratlla que Balears és "amb diferència" la Comunitat pitjor finançada, quan aporta "moltíssim" a l'Estat

Assegura que ha après de l'anterior 'pacte de Govern' i que té l'experiència per gestionar l'executiu de coalició

PALMA DE MALLORCA, 4 Abr. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Francesc Antich, va recalcar avui que Balears és la regió "amb diferència" pitjor finançada de l'Estat, mentre que, al seu torn, és una comunitat que aporta "moltíssims" diners a les arques públiques. Per aquesta raó, es va mostrar partidari de la publicació de les balances fiscals, perquè permetrà conèixer el que aporta cadascuna de les comunitats, més quan Balears està pendent d'iniciar amb el Govern un debat per modificar el seu model de finançament.

"I no ho dic jo, ho diu el ministre d'Economia, Pedro Solbes, i el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero", va postil·lar Antich, qui va reivindicar que l'arxipèlag necessita més inversions per millorar els transports, l'educació i la declaració de servei públic en els vols 'interilles'.

En declaracions a la Cadena Ser recollides per Europa Press, el president també va reivindicar l'esforç del Govern en matèria d'educació per millorar les taxes d'abandonament escolar de les illes, com mostra el Pla de Xoc en Educació o la creació de l'Institut de Convivència i Èxit escolar. "Aquesta comunitat autònoma està en un podi del qual ens hem de baixar el més ràpidament possible, que és el tema d'abandonament i fracàs escolar".

NEGOCIACIONS DE CONVENIS

Respecte els temes pendents entre la comunitat i el Govern espanyol, Antich va subratllar que el Govern està mantenint contactes intensos amb el Ministeri de Foment i el d'Economia i Hisenda per concretar els convenis de carreteres i ferrocarril.

De fet, el president del Govern va detallar que les gestions es dirigeixen a què les partides del conveni de carreteres arribin als consells insulars "el més ràpid possible" per millorar la xarxa secundària de les illes on encara es produeixen "molts accidents". Pel que fa al ferrocarril, va incidir que ja han mantingut reunions amb els dos ministeris per aconseguir que els 660 milions d'euros programats permetin desenvolupar els projectes d'Alcúdia, Manacor i el tramvia de l'Ajuntament de Palma.

EL AVE DE BALEARES ES L'AVIÓ

Finalment i referint-se als vols interilles, Antich ha reconegut que el Ministeri ha aconseguit avenços per reduir la tarifa d'aquests vols, si bé va assegurar que continuen conversant amb Foment per aconseguir que la declaració de servei públic millori.

"L'Estat s'ha de conscienciar que els ciutadans de Balears som com els altres. S'està invertint moltíssims diners a l'Estat per fer l'AVE i infraestructures molt necessàries, però alhora cal tenir en compte que el nostre AVE és l'avió i és importantíssim que l'Estat asseguri aquest servei", va postil·lar.

GESTIÓ COM A PRESIDENT

D'altra banda, Antich es va referir a la seva gestió com a líder de l'executiu, i va afirmar que té l'experiència suficient per governar "amb discreció i serietat". Va detallar que un Executiu d'aquestes característiques té "les seves dificultats" però també "les seves riqueses" perquè és "una forma d'entendre els diferents posicionaments que també hi ha dins la nostra societat".

"Hi ha tendència des de la societat a pensar que aquests governs de pacte en estar conformats per tants partits han de ser governs molt sorollosos, i crec que el poder treballar amb serietat i certa tranquil·litat és molt important", va emfatitzar Antich. "Al final crec que els governs han de servir els ciutadans, no per fer soroll", va sentenciar.

Tot i això, el president del Govern va respectar les opinions que es mostren contràries a aquesta mesura dins del seu partit, com pugui ser el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara. "Cadascú pot tenir les seves opinions però quanta més transparència hi hagi en l'acció política millor", va subratllar.

Finalment, i respecte la forma en la qual es desenvoluparà la legislatura, Antich va recórrer a un símil futbolístic per instar el PP a rebaixar el clima de crispació que ha mantingut aquests últims quatre anys. "El PP ha de treure a molts 'leñeros' i posar, si no com a mínim a galàctics, a gent que jugui molt millor al futbol, i en aquest cas a la política".