25 de mayo de 2019
14 de agost de 2008

Arriben als Jutjats els detinguts pel cas Turisme Jove que romanien en els calabossos de la Policia Nacional

PALMA DE MALLORCA, 14 Ago. (EUROPA PRESS) -

L'exgerent del Consorci Turisme Jove, Damià Amengual, l'excap de Serveis i Manteniment d'aquesta empresa pública, Francisco Gosálbez, i la seva dona, Maria Auxiliadora Pérez, van arribar per separat, a partir de les 09.05 hores, als Jutjats de Via Alemanya de Palma per ser interrogats pel jutge de guàrdia Antonio Rotger, per la seva presumpta implicació el cas de corrupció ordit suposadament per la cúpula del Consorci del passat Govern del PP i pel que romanien detinguts des de dilluns passat en els calabossos de la Prefectura Superior de Policia de les Balears.

La primera a arribar va ser Maria Auxiliadora Pérez, a les 09.05 hores, i ho va fer en una furgoneta de la Policia Nacional i emmanillada al costat d'una altra detinguda aliena a aquest cas. A l'arribar als Jutjats, on la Policia Nacional havia acordonat la zona d'entrada, davant de la presència de més de 15 mitjans de comunicació, Maria Auxiliadora Pérez es va cobrir la cara amb un braç per impedir ser fotografiada. Després, a les 09.28 hores, van arribar en una altra furgoneta de la Policia Nacional Amengual i Gosálvez, els qui anaven emmanillats junts i que en cap moment es van tapar la cara. Mentre que el segon anava capcot i amb la mirada cap al terra, Amengual es mostrava segur amb una actitud seriosa i tranquil·la.

Així, els tres arrestats van arribar als Jutjats en una furgoneta de la Policia Nacional, després d'esgotar-se el termini legal de 72 hores pel qual una persona pot estar detinguda en els calabossos de la Direcció de la policia. Des de la seva detenció, només la dona va accedir a declarar davant de la policia, mentre que els altres dos, exalts càrrecs del Govern de Jaume Matas i militants del PP, es van acollir al seu dret a no declarar. Al costat d'ells, van ser detingudes dues persones més que van quedar en llibertat el mateix dilluns.

Actualment, els tres detinguts es troben en els calabossos dels Jutjats de Via Alemanya de Palma, en espera d'que el jutge i els fiscals anticorrupció comencin a interrogar-los per les suposades irregularitats comeses al consorci de Turisme Jove durant la passada legislatura i que podrien ascendir a un frau de 3 milions d'euros.

El Ministeri Fiscal, representat pels fiscals Anticorrupció Pedro Horrach i Miguel Ángel Subirán, acusa els imputats de presumptes delictes de malversació de fons públics, suborn, prevaricació, falsificació de documents públics i negociació prohibida per a funcionaris. Per aquest mateix cas, ahir van ser arrestades tres persones més identitats de les quals no han transcendit i que, després de declarar davant de la policia, van ser posats en llibertat.

A més, dilluns passat la policia va prendre declaració a dos empresaris de la construcció als quals també se'ls imputen delictes de suborn pel pagament de comissions il·legals a Gosálbez i que també van ser posats en llibertat.

Amb això, ja són onze les persones que han estat imputades en el marc de la investigació que està portant a terme la Fiscalia Anticorrupció per aclarir la presumpta trama de corrupció organitzada per aquest Consorci, màxim responsable del qual, l'exdirector general de Joventut, Juan Francisco Gálvez, va acudir ahir a declarar com a imputat a la Direcció, però va abandonar les dependències al cap de quinze minuts. Gálvez es va acollir al seu dret a no declarar, segons va confirmar a la premsa el Fiscal Miguel Ángel Subirán.

Pujaran va assegurar ahir a les portes de la Direcció que les diligències que s'estan instruint entorn d'aquest cas, estan sent "més complicades del que es pensava" en un primer moment, a causa que "de manera sorprenent" van apareixent noves persones implicades, a les quals cal interrogar per aclarir els fets.

Per la seva banda, el Comitè de Drets i Garanties del PP ha decidit obrir un expedient informatiu a Gosálvez i Amengual, amb la finalitat "d'aclarir tota la informació de l'esmentat cas".Així, el secretari general del PP, Guillem Estarellas, no va descartar la possibilitat de donar de baixa del partit a aquests dos militants "en el moment en el qual tinguem tota la informació i en el cas que es confirmin les causes per les quals han estat detinguts".

Mentrestant, l'ex-consellera de presidència i Esports, la popular, Rosa Puig, ha assegurat que no se sent responsable de la trama de corrupció que presumptament han ordit la cúpula del Consorci Turisme Jove, ja que, segons va subratllar, aquesta entitat, malgrat que depenia directament del seu departament, comptava amb els seus "propis mecanismes de control, tenint en compte que s'organitza i funciona de manera autònoma".

Pesi als arrestos, Puig va remarcar que cal "respectar la presumpció d'innocència", ja que "encara no han estat condemnats" i va assegurar que no s'ha plantejat en cap moment abandonar el seu escó al Consell de Mallorca, ni donar-se de baixa del PP, perquè "no he fet res". Alhora, després d'assegurar que desconeixia completament aquestes presumptes irregularitats, va eludir assumir qualsevol responsabilitat argumentat que el Consorci era un organisme autònom.