3 de agosto de 2020
15 de abril de 2009

Asaja exigeix un Programa ProAgro de cinc anys amb ajudes de 200 euros per vaca

PALMA DE MALLORCA, 15 Abr. (EUROPA PRESS) -

Asaja Balears presentarà demà un document a la Conselleria d'Agricultura i Pesca en el qual recull diferents reivindicacions davant de la crisi del sector lacti com la necessitat que el Programa ProAgro s'estableixi per un període de cinc anys i prevegi ajudes de 200 euros per vaca -i no 100 com actualment-, sense un límit en funció del bestiar.

Després d'una reunió de treball amb el sector del boví de llet de Mallorca, Menorca i Eivissa, el president d'Asaja, Biel Company, ha criticat que els pagesos encara no hagin cobrat les ajudes ProAgro -abans establertes en 180 euros i després rebaixades fins a 100 euros-.

Per aquesta raó, va sol·licitar que aquest departament els presenti, abans que conclogui el mes, un document en el qual es reculli la data en la qual cobraran aquestes subvencions endarrerides, que els pagesos consideren que haurien de tenir abans del 30 de maig.

En aquest sentit, els ramaders han assenyalat que no desitgen fer accions de protesta. Tot i això, no les van descartar a causa que els ramaders ja estan "cansats" de les actuacions de la Conselleria i volen unes "ajudes justes i saber quan les cobraran".

D'altra banda, van remarcar que el Programa ProAgro és una línia d'ajudes per compensar els problemes de la insularitat i van reclamar que tots han de cobrar la mateixa quantitat, amb indeferència de l'illa en la qual es trobin (ja que, segons han assenyalat, a Menorca rebien menor quantitat).

Alhora, Company ha reconegut que la Conselleria d'Agricultura els ha citat a un reunió divendres que ve tot i que l'associació no assistirà a causa de a la presència de la directora general d'Agricultura, María José Suasi. Segons el president d'Asaja aquest fet es tracta d'una estratègia d'aquest departament per "intentar deixar fora" a l'associació que representa.

El document que presentaran a la Conselleria preveu altres mesures com iniciatives mediambientals, de qualitat, de sanitat animal o de millora genètica, entre d'altres.

(HAURÀ AMPLIACIÓ)