12 de julio de 2020
2 de juliol de 2009

Atur.- UGT considera "urgent" una ampliació dels subsidis d'atur

PALMA DE MALLORCA, 2 Jul. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Acció Sindical d'UGT, Manuel Pelarda, ha considerat avui "urgent" que el Govern central adopti mesures per ampliar els subsidis d'atur perquè els aturats sense cap ingrés ni subsidi puguin tenir un "mínim" amb el qual subsistir. Pelarda va estimar que la gravi situació de crisis que viu tot el país és especialment "preocupant" a Balears, quan al terme de la temporada turística "milers de llars no comptin amb cap entrada de diners".

Així, en relació amb la caiguda de l'atur el juny del 3,94 % respecte a maig, segons dades fetes públiques avui pel Ministeri de Treball, Pelarda ha considerat "lògic i esperada" la caiguda pel caràcter estacional de la comunitat. "Si l'atur no cau el juny tirem a córrer", ha sostingut, agregant que malgrat aquesta disminució de la desocupació, hi ha altres indicadors "menys positius".

És el cas de l'afiliació, que a les illes ha caigut un 7,30 % per sota a la registrada el juny de l'any passat (-36.675), mentre que a Espanya ho ha fet en un 6,51 %. Sobre aquesta qüestió, Pelarda ha considerat que a Balears el [desceso] hauria de ser "molt més gran", el que augura un escenari "molt preocupant" amb vista a l'hivern. En relació amb el mes passat, l'afiliació a les illes ha crescut un +3,43 %.

Així, en declaracions a Europa Press, Pelarda ha valorat alhora la previsió econòmica donada a conèixer ahir pel Govern, que augura que Balears tancarà l'any amb un creixement negatiu del -2,7 % i revela que les illes ja han entrat en recessió tècnica, amb un taxa del PIB negativa en el primer trimestre (-1,5%). Sobre aquesta qüestió, Pelarda va opinar que donat l'elevat nombre d'aturats, la caiguda del PIB "era previsible" i posa, a més, de manifest que "en el quart trimestre del 2009 la situació a Balears serà molt complicada per a moltes famílies".

Aquest drama social, va continuar Pelarda, només pot "salvar-se" amb una ampliació dels subsidis d'atur. "Hi ha bona predisposició del Govern per ampliar les prestacions", ha assenyalat, recordant que els últims dades facilitades pel Govern indiquen que a les illes hi ha actualment 24.000 persones en atur que no perceben cap subsidi.

Alhora, Pelarda ha subratllat que això ha d'anar acompanyat d'un canvi en el model econòmic de la comunitat, que passa per potenciar la investigació i innovació, la llei de dependència -per crear ocupació-, els sectors més productius, la indústria tecnològica i del coneixement, amb la finalitat d'alleujar a l'economia de l'excessiva dependència del turisme i la construcció.

En aquest sentit, ha remarcat que la crisi econòmica actual cobra especial duresa a Balears, i a Espanya, a causa de al model econòmic que persisteix des de fa anys, i que consisteix a salaris baixos, precarietat laboral, poca estabilitat a l'ocupació i baixa formació.