14 de octubre de 2019
10 de abril de 2008

Balears comptarà el pròxim curs acadèmic amb una vintena de formadors en mediació escolar

PALMA DE MALLORCA, 10 d'abril (EUROPA PRESS) -

Les Illes comptaran el pròxim curs acadèmic amb una vintena de formadors en mediació escolar que s'encarregaran d'impartir cursos en la matèria a professors i a alumnes d'instituts d'educació secundària (IES), mitjançant els quals es pretén frenar els conflictes en els centres.

Així ho va comunicar la consellera d'Educació i Cultura, Bárbara Galmés, moments després d'inaugurar, a la seu de CaixaForum de Palma, una jornada per presentar el model català en el qual es basa el programa de competència social i mediació escolar que porten a terme de manera conjunta l'Institut per a la Convivència i l'Èxit Escolar i el Servei de Formació del Professorat de la Conselleria. L'objectiu d'aquesta iniciativa és promoure i implantar la cultura de la mediació en el si dels centres educatius de les Illes.

Galmés va explicar que la proposta de la Conselleria en aquest àmbit planteja la formació en la mediació i la resolució positiva de conflictes com a punt de partida per crear una cultura de mediació i aconseguir una millora integral del clima escolar. Per aquesta raó, des de la Conselleria s'ha dissenyat una pla de formació que es desenvolupa en dues fases.

La primera fase, que va començar fa una setmana i que es portarà a terme durant l'últim trimestre d'aquest curs 2007-2008, consisteix a formar, mitjançant cursos de 50 hores, a una vintena de formadors, perquè a partir del curs 2008-2009 puguin coordinar la formació en la mediació d'alumnes i professors als instituts de secundària que ho sol·licitin.

D'altra banda, en la segona fase, la proposta formativa es dirigirà directament a l'alumnat i al professorat del centre, tot i que també es "invitarà a participar a les famílies i al personal no-docent" que treballa a l'institut, va concloure Galmés.

En aquest sentit, els centres que rebin aquesta formació "deuran comprometre's" a crear un servei de mediació i mantenir-lo durant un període mínim que es fixarà en la convocatòria. Cal destacar que a les illes ja hi ha instituts i centres d'educació infantil i primària que els últims anys ja han començat a aplicar programes de mediació escolar.

Així, amb el present pla de formació, es pretén estendre la possibilitat que més centres de secundària es puguin formar per poder crear serveis de mediació escolar, tasca en la qual la Conselleria d'Educació i Cultura té la col·laboració del Departament d'Educació de Catalunya, que disposa d'una àmplia experiència en aquest tipus de formació.

DEFINICIÓ DEL PROGRAMA

En el disseny del seu programa de formació, la Conselleria d'Educació i Cultura s'ha basat en el programa de competència social del doctor Manuel Segura, que atén els aspectes cognitius, morals i socioemocionals del comportament dels joves.

En aquest sentit, cal destacar que aquest programa es va iniciar com una forma de tractar a joves amb problemes greus de conducta, però aviat es va estendre al món de l'ensenyament, especialment a Catalunya, on es va començar a implantar a partir de 2001, mitjançant el qual ja s'han format la meitat dels instituts públics de secundària.

La mediació escolar és un mecanisme de resolució de conflictes en el qual "un tercer imparcial" ajuda a les persones a buscar per si de cas mateixes una solució al conflicte per la via de l'acord mutu, de manera que se satisfacin recíprocament i equitativament les necessitats i interessos de cadascuna d'elles.