27 de mayo de 2020
18 de desembre de 2008

Balears és la comunitat amb menor creixement mitjà del PIB amb una taxa de 2,63% des de 2000 fins a 2007, segons Funcas

MADRID, 18 de desembre (EUROPA PRESS)

El creixement mitjà del producte interior brut (PIB) a Balears des de 2000 fins a l'any passat va ser el més sota de totes les comunitats autònomes amb una taxa d'increment del 2,63 %, segons les dades del 'Balanç regional 2007' elaborat per la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas).

Segons aquest estudi, Astúries seria la penúltima Comunitat en creixement mitjà amb 2,64 %, seguida del País Basc i Galícia. En contraposició, es col·loquen Múrcia i Andalusia que lideren el rànquing de desenvolupament durant aquest període.

A més, les illes se situen també per sota de la mitjana nacional del país, que estableix una taxa mitjana d'augment en la productivitat de 3,26 %.

Referint-se a l'any passat, l'arxipèlag balear va ser la segona Comunitat Autònoma amb menor creixement en presentar una mitjana de 3,03 %, només superada en aquest aspecte per Canàries que té una taxa de 2,88 %. En aquest sentit, la mitjana nacional és de 3,56 % el 2007.

Precisament, Balears és la regió que ha experimentat el major increment de població en aquests set anys amb una pujada del 20,38 %. Tot i això, Funcas entén que caldria analitzar cada segment de producció tenint en compte que en el cas d'Astúries la seva baixada de productivitat també ve relacionada amb el fet de ser la comunitat amb menor creixement poblacional (-0,83 %).

SITUACIÓ ECONÒMICA

En l'àmbit de l'ocupació, Funcas assegura que el menor desocupació es dóna a províncies poc expansives i amb un baix creixement de la població. Així, la major taxa d'atur entre l'any 2000 i 2007 es va situar a Badajoz, Ceuta-Melilla. Pel que fa a la creació de llocs de treball, Guadalajara, Almeria i Múrcia van liderar el rànquing, davant de Lleó, Sòria i Lugo, que van ser les províncies que van registrar els menors increments de l'ocupació.

D'altra banda, l'informe analitza també l'evolució de la productivitat i revela que Tarragona, Ceuta, Valladolid i Osca van registrar els nivells més alts el 2007 degut, segurament, a la incidència del sector energètic, mentre que els majors descensos es van registrar a Guadalajara, Balears i Tenerife, motivats per la crisi turística i els efectes migratoris externs.

Respecte al consum privat, les autonomies més consumidores en relació amb la seva renda interior bruta el 2007 van ser Andalusia, Astúries i Castella-la Manxa, davant Balears, Madrid i Catalunya. En canvi, les que van registrar major despesa pública van ser Extremadura, Castella i Lleó i Castella-la Manxa, mentre que la menor despesa es va registrar a Balears, Madrid i Catalunya.

A més, Extremadura, Castella-la Manxa i Galícia van destacar pel seu nivell d'inversió en formació bruta de capital fix i van registrar també els majors nivells de demanda interna, mentre que els nivells més baixos es van registrar a Balears, Navarra, Madrid i Catalunya.