18 de octubre de 2019
4 de juny de 2008

Balears emet 3,7 tones anuals de CO2 a l'atmosfera, el 2 per cent de les emeses a Espanya

L'exposició 'Northsoutheastwest' té 25 imatges sobre el canvi climàtic i podrà veure's a partir de demà a l'Estació Intermodal

PALMA DE MALLORCA, 4 Jun. (EUROPA PRESS) -

Balears emet anualment 3,7 tones de diòxid de carboni (CO2) a l'atmosfera, fet que suposa el 2 per cent del total transmès a tot espanya, segons ha informat avui el conseller de Medi Ambient del Govern, Miquel Àngel Grimalt, qui va assenyalar que en les pròximes setmanes l'executiu aprovarà el Pla d 'Acció per a la Lluita contra el Canvi Climàtic a fi de reduir la producció de gasos d'efecte hivernacle.

Durant la presentació de l'exposició 'Northsoutheastwest', Grimalt va apuntar que la pretensió del Govern és que les illes "facin els deures amb nota" dins de l'Estat en la seva lluita contra l'escalfament global, per a la qual cosa es treballarà per millorar l'eficiència energètica per part d'Administració, empreses i ciutadans, així com disminuir l'ús del transport privat.

"Tenim els instruments per lluitar i és compromís de la Comunitat ser líders en la reducció de gasos", va incidir el titular de Medi Ambient. En concret, a les illes el transport emet el 40 % de les emissions de CO2, sobretot de sofre, nitrogen i compostos volàtils. Mentrestant, el 50 % procedeix del consum energètic registrat a Balears.

Segons l'opinió del conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Gabriel Vicens, que també va estar present a l'acte, es tracta de xifres que "deuen fer-nos reflexionar", pel que va fer una crida a fer una aposta "decidida" pel transport sostenible i no motoritzat així com per impulsar un "verdader" sistema d'intermodalitat. "No coneixem l'impacte que suposarà el canvi climàtic però cal treballar de manera intel·ligent per adoptar mesures i que l'impacte sigui el més lleu possible", va manifestar.

Per la seva banda, el president del Govern, Francesc Antich, va exalçar la tasca de l'exposició presentada, que estarà ubicada a l'Estació Intermodal de Palma entre el 5 de juny i el 5 de juliol, ja que serà una forma de "sensibilitzar" a la població en l'aposta per utilitzar les energies renovables. Així, va recalcar el necessitat de promoure "una altra cultura" en aquest sentit i impulsar un model competitiu "però respectuós" amb el medi ambient. "O respetam la naturalesa o aquesta no ens respectarà", va postil·lar.

25 IMATGES

En concret, la mostra té 25 imatges relacionades amb l'escalfament global a través de la mirada de deu fotògrafs de l'Agència Magnum. 'Northsoutheastwest: una panoràmica de 360 graus sobre el canvi climàtic' es podrà visitar de 9.00 a 22.00 hores i en ella podran veure's fotografies sobre les solucions que s'estan portant a terme per reduir les emissions d'efecte hivernacle. Els fotògrafs van captar en 12 localitzacions de diferents països els efectes climatològics extrems i les diferents iniciatives empreses amb energies alternatives.

L'exposició, que s'inaugurarà demà a partir de les 20.00 hores, forma part de la iniciativa ZeroCarbonCity, campanya global impulsada pel British Council per incrementar la conscienciació sobre el canvi climàtic. Les imatges pertanyen als autors Ian Berry, Alex Webb, Alex Majoli, Chris Steele-Perkins, Harry Gruyaert, Nikos Economopoulos, Donovan Wylie, Bruce Gilden, Constantine Mans i Chien-Chi Chang.

Finalment, el degà del Col·legi d'Arquitectes de les Balears, Luis Corral, va apuntar a la sostenibilitat com un element "transversal" i alhora va lamentar que "traient" terra a les illes sigui l'entorn el que "pateix" les conseqüències. Per aquest motiu, va advocar per construir a partir de la rehabilitació i no mitjançant el consum "ingent" de territori, a més d'anar "acomodant el que tenim a les nostres ciutats".